LINKS NAAR GRENSPALEN

Ooit was dit een van de eerste grenspalensites. Maar gelukkig zijn er intussen veel meer. Klik en oordeel.

(laatste update 22-3-2024)

Grenspaalsites

https://ontheborder.eu/grenspalencom/index.html
Website van Jannis Deeleman over de grenspalen van de Benelux. Uitgebreid over de grenspalen rond Vaals, o.a. van Moresnet en de Vrije Rijksstad Aken. Maar ook over de 'werkloze' grenspalen in BelgiŰ op de oude Duits-Belgische grenslijn, de Vennbahn en de complete verzamelingen BELU-grenspalen en BEDE-grenspalen. Veel achtergrondinformatie beschikbaar.  Deze website is tegenwoordig onderdeel van www.ontheborder.eu want Jannis' interesse is gaandeweg verschoven naar de Oost-Europese grenzen die nog 'echte' grenzen zijn, inclusief grensbewaking. (site-review 01122021)

http://www.grensmarkeringen.be
Peter Dirven had een zeer uitgebreide website die vele reeksen grenspalen behandelde, van de grenspalen langs de staatsgrenzen tot 'binnenlandse' grenspalen. In 2023 is de website offline gehaald om verschillende redenen.
In 2024 heeft hij toestemming gegeven om zijn website in een archief-status onder te brengen op https://www.grenspalen.nl/archief/grensmarkeringen.be/
De website wordt dus niet meer bijgehouden, Peter is niet meer beschikbaar voor reacties en vragen en er is geen garantie dat alles werkt zoals voorheen.

http://grenzsteine-nrw.de/index.php
Eberhard Gutberlett is een Duitser die sinds ▒ 2000 gegrepen was door het grenspalenvirus. Hij is helaas op 2 juni 2019 overleden. We herinneren hem als een enthousiaste en erg aardige man die zijn hobby op een 'grŘndliche" manier oppakte.
Zijn opus magnum: alle Duits-Nederlandse grensstenen fotograferen inclusief de ontelbare tussenstenen. Veel tochten werden ondernomen met een vaste club grenspaal-vrienden. Bijzonder ook is dat hij kadaster-kaarten laat zien met de precieze plaats van de DE-NL-grensstenen. Ook andere grenspaalreeksen (o.a. in Duitsland) kregen hun aandacht.

http://www.adenlenie.nl
Ad en Lenie Rombouts  bewandelen en fotograferen grenspalen sinds 2005.  Ze hebben intussen de gehele landsgrens van Nederland afgelopen waarbij ze langs de Duitse grens ook de duizenden tussenpalen hebben opgezocht.  Dat  heeft geresulteerd in waarschijnlijk de meest complete fotocollectie van deze reeks grenspalen en die komt op hun kersverse website. De website van Ad en Lenie is in blog-stijl opgemaakt en reserveert alvast ruimte  voor andere hobbies zoals geocaching. Vooralsnog concentreert de site zich  op de weergave van de Duitse  grenspaalfoto's en dat is al een hele klus.  Leuk detail  op de voorpagina: Ad op speurtocht met zijn kleinkind in de rugdrager. (27032009).

http://rienensamhome.blogspot.com/
Rien de Schipper is sinds 2005 bezig met grenspaalwandelen, zijn hond Sam gaat altijd mee. Hij begon met de Belgisch-Nederlandse grenspalen maar hij heeft nadien toch vooral naam gemaakt met zijn zoektochten naar de 'binnenlandse' grenspalen. Dat zijn bijvoorbeeld gemeente-grenspalen en grensstenen rond landgoederen. Hij heeft wat dat betreft de meest uitgebreide fotocollectie. Sam heeft een eigen pagina gekregen. Ook interessant: een to-do-lijst van 'binnenlandse' palen. (site-review 02042012)

http://grenspalenko.simplesite.com/430178170
De website van Aafko Tuin met veel reeksen grenspalen, zowel langs de landsgrenzen als 'binnenlandse'  palen in Nederland en Vlaanderen. Denk aan gemeentegrenzen, poldergrenzen, waterschapsgrenzen en provincie-grenspalen, we komen van alles tegen. Aafko is een echte speurder, zowel naar de grensmarkeringen in het veld als naar achtergrondinformatie. Wat betreft dat laatste zie Het Archief   waar zijn unieke documentatie over de benl-grenspalenreeks is opgenomen. Over de foto's: Aafko maakt mooie plaatjes! Wat opvalt bij zijn foto's is zijn oog voor detail: allerlei bijzondere aspecten rondom grenspalen en grensfenomenen worden vastgelegd.  Maar ook  zijn interesse voor landschap en natuur komt duidelijk naar voren. Er is een zekere overlap met de foto's op onderstaande site van Frans Meeus ( http://grenspalen.simplesite.com/430041423 ) wat niet verwonderlijk want veel tochten maken deze twee enthousiaste mannen samen (site-review 11042021).

https://www.grenspalen.xyz/430041423

Frans Meeus opereert vanuit Putte (B) onder Bergen op Zoom en heeft zijn hart verpand aan de tussen-grensstenen in West-Brabant. In "Het Archief"  staat een uitgebreid verslag van zijn zoektochten met bijzondere aandacht voor de curieuze reeks tusssenpaaltjes tussen gp259 en 260. Maar door de jaren heen heeft hij zijn werkterrein flink  uitgebreid. Hij 'doet' nu ook andere stenen en palen van de drie zuidelijke Nederlandse provincies die niet op de rijksgrens staan. En ook stenen en palen uit BelgiŰ en vooral van Vlaanderen die je op andere sites nog niet aantreft. Veel tochten worden ondernomen samen met Aafko Tuin (van http://grenspalenko.simplesite.com/430178170) . Op deze gevarieerde website zien we ook hoe je een grenspaal kunt namaken, een andere specialiteit van Frans (sitereview 24082016).

https://www.grenspalen.one/
Piet van der Giessen is in recente jaren begonnen met grenspalen fotograferen en maakte indruk met zijn snelle progressie langs de Nederlandse grens Ún het zich verdiepen in de geschiedenis en achtergronden. De focus ligt vooral op de Nederlandse grens maar ook op vakantie zijn grenspalen geliefde uitstapjes-objecten geworden (site-review 9-6-2023)

https://www.dorpstraat21.nl/grenspalen
Peter Gorissen kocht een digitale camera en ging aan de slag met de grenspalen in Zuid-Limburg. Maar ja, dan gaan al die andere palen lonken. Hij meldt op 25 januari 2004: "Dus, nog enkele mooie (of minder mooie) weekends en dan is het project Grenspalen Zuid Limburg klaar. Het vervolg rondom Maastricht is al in de voorbereidende fase." Op zijn site veel kaartmateriaal naast de grenspaalfoto's.

https://www.qsl.net/pa8km/borderland/universum.htm
Site van Harry ten Veen, onze vooruitgeschoven post in internationale drielandenpunt-expedities. Voertaal is Engels. Naast provinciale grenspalen en nationale grenspalen worden ook buitenlandse grenspalen e.d. behandeld. Hoogtepunt wat mij betreft: de tocht over het ijs in de Dollard naar de meest noordelijke grensmarkering van Nederland.
Update 2024: Harry ten Veen is 23-1-2024 overleden, zijn website is vooralsnog nog online.

http://www.gensnet.nl/Grenspalen
Een bescheiden begin van ene "Jan ˙t moai en rom FryslÔn". Zijn specialiteit: de provincie-grenspalen in het noorden van het land (30042007).

http://www.mijnalbum.nl/Album-4JSUR88Z-Foto's-van-Natuur-Landschap_en_lucht.html
Freddy Vermoesen - een automecanicien uit Aalst in BelgiŰ  - onderneemt regelmatig wandelingen langs onze zuidgrens en fotografeert daarbij de hoofdpalen.  Zijn foto's komen weer op een foto-site, een medium dat we steeds vaker zien.  Naast bovengenoemde link, zien we op http://www.mijnalbum.nl/Album-JKHUYVTS-Foto's-van-Overig.html  nog enkele foto's van de grenspalen van Oost-Vlaanderen (071208).

https://jos-goergen.squarespace.com/
Jos Goergen is begeesterd van de grenpalen tussen Luxemburg en BelgiŰ. We hebben het dan over de gietijzeren exemplaren  die identiek zijn aan de grenspalen langs onze zuidgrens. Maar hij is niet alleen begeesterd maar ook bijzonder daadkrachtig.  Hij organiseerde verschillende herstelprojecten en schreef een boek (zie de literatuurlijst) waarvan een 2e editie onderweg is. En nu deze website over de verschillende aspecten van de belux-grenspalen met veel fraaie en grote foto's.

https://grenspalenplus.jouwweb.nl/
Website van Sander de Vos (2018), die zegt er zelf over: "toen ik in 2016 in Reuver kwam te wonen, op twee kilometer van de Nederlands-Duitse grens, raakte ik al snel besmet met het grenspaalvirus. Dit virus breidde zich uit met andere markeringspalen zoals  BWB- en HP palen langs de Maas en oude palen langs de wegen. Wil mijn foto's graag delen zodat dit anderen mogelijk kan helpen bij hun eigen ontdekkingstochten."

http://www.opdegrens.eu
"Op de grens": Dick Waanders en companen 'doen' de Duits-Nederlandse grenspalen in Twente en Overijssel. De verslagen van hun ontdekkingstochten zijn erg informatief en heel aardig om te lezen. De site als geheel is een grabbelton van informatie, ik ontdek steeds weer iets nieuws. Ook bijzonder: interviews met grenspaalliefhebbers. Je kunt lid worden van de Overijssels Grenspalen Verzamelaars Club en sinds kort kent de site een eigen forum (27022007)

https://hannoversegrens.blogspot.com/
Website cq blog gewijd aan de denl-grens tussen het voormalig koninkrijk Hannover en Nederland dus tussen Driland (bij Enschede) en de Dollard. De auteur beschrijft het als "In dit blog de Hanoverse grens aan de hand van het Grenstractaat van 1824, de voorgeschiedenis daarvan en de wijzigingen nadien. Het blog loopt van grenspaal 1 bij Drieland tot grenspaal 203-II bij Nieuw Statenzijl. De verschillende artikelen van het grenstractaat zowel als andere stukken in dit blog zijn te vinden via de inhoudsopgave hierboven."  Het oorspronkelijke grensverdrag uit 1824 en latere verdragen worden uitgebreid besproken. (site-review 03112020)

http://www.grenspalenrevue.nl/
Bauke Tijmstra had een uitgebreide website over de grenspalen in vooral het oosten van het land. We hebben het dan over denl-grenspalen, MŘnster grenspalen, jachtpalen, palen op rivierdijken enzovoorts.
Bauke is in september 2022 overleden en zijn website is daarna off-line geraakt. Met toestemming van zijn vrouw is zijn website als archief beschikbaar gemaakt op https://www.grenspalen.nl/archief/grenspalenrevue.nl/

http://palthe.jalbum.net/Grenspalen/
Foto-site van Boudewijn Palthe die in 2020 alle benl-grenspalen (inclusief een aantal tussenpalen) heeft gefotografeerd en dat in een half jaar kon afronden en dat leverde fraaie plaatjes op. De grenspalen staan aangegeven op een interactieve kaart waar ook de afgelegde routes op te vinden zijn. Vijf hoofdpalen werden niet aangetroffen: 048be, 113nl, 117nl, 121nl en 269A en die zijn allemaal tijdelijk weggehaald vanwege grondwerkzaamheden of andere redenen. (site-review 03112020)

https://marstecas.nl/grens/index.htm
Martijn van der Putten is in 2022 begonnen met grenspalen fotograferen en in korte tijd heeft ie al veel stukken van de Nederlandse buitengrens gedaan maar ook verder in de Benelux is ie te vinden. Martijn houdt van selfies met grenspalen (iets vanuit de geocache-scene) en op een kaart kun je de intussen gevonden grenspalen terugzien. Zijn interesses zijn echter een stuk breder, kijk maar eens op https://marstecas.nl/index.htm (site-review 26092023)

https://madpalace.wordpress.com/grenspalen/
Jan Rademakers kent bovenstaande Martijn van der Putten uit de geocache-ccene en is zo op het grenspalenpad geraakt. Hij geeft een foto-overzicht van de benl-grenspalen die hij tot nu toe bezocht heeft en - zoals geocachers plachten te doen - hij staat zelf meestal ook op de foto. (site-review 02122023)

https://grenspalen-be.nl/
Erik Verheggen is een professionele fotograaf uit West-Brabant. Hij presenteert op de website een virtuele tour langs de grenspalen (de hoofdpalen) tussen BelgiŰ en Nederland. In een bijzondere interface kan gewisseld worden tussen kwaliteitsfoto's van een grenspaal, kaartmateriaal Ún - heel bijzonder - een 360░ panorama-foto genomen met een speciale camera vanaf de punt van de grenspaal. Dat levert unieke beelden op. (site-review 02122023)

https://ator0051.home.xs4all.nl/index.htm
Een foto-website over de grenspalen langs de Belgische grens. Een familie-project van de familie Rombouts waarmee ze in 2009 begonnen. Van elke grenspaal een plattegrond en een of meer foto's. Ze hebben nog een aantal grenspalen te gaan. (site-review 11042021)

http://home.scarlet.be/bastings/Douane/douanekantoren/Welkom.htm
Alfred Bastings is een Belgische douanier die bekend is geworden door zijn fraaie pentekeningen van de grenskantoren langs de Belgische grenzen. Maar zijn website bevat ook een overzicht van de geschiedenis van de drie grenzen van BelgiŰ. (site-review 11042021)

https://www.zwinstreek.eu/geschiedenis/heemkundige-kringen/zoeken-in-publicaties/708-nederlands-oostenrijkse-grenspalen-uit-de-xviiie-eeuw-1966-04
Webpagina over 'Oostenrijkse' grenspalen in de Zwinstreek.

https://www.sannemeijeronderweg.nl/grenspalen-i/
Eerste webpagina van een drieluik over een fietstocht langs de 7 overgebleven grenspalen van de grenspalenreeks Nederland-Munster (18e eeuw) langs de denl-grens in Groningen en Drenthe

Wandelen en fietsen langs de grens

https://grensfietsen.nl/
Fietsroute langs de gehele Nederlandse grens in etappes. Op den duur in 2 smaken te befietsen: over asfalt via voornamelijk fietsknooppunten en een ruwere versie die ook onverharde wegen en paden kiest. Inclusief veel grensverhalen Ún een aparte pagina over grenspalen.

http://www.grensroute.eu/
Fietsroute langs de benl-grens die het fietsknooppunten-netwerk volgt en alle replica's van de 'Doodendraad' aandoet.

https://www.landschapoverijssel.nl/routes/poal-tot-poal-nederlands
Fietsroute van 25km langs de denl-grens in Twente ter hoogte van Enschede met veel aandacht voor bijzondere grenspalen.

https://www.grenspalenklassieker.nl/
Voor de wielrenners: sportieve toertochten langs de benl-grens met de grenspalen als 'stempelposten'.

https://www.wandelnet.nl/grenslandpad
Lange afstandswandelpad dat vanaf Sluis globaal de grens volgt tot aan Thorn.

http://www.grenswandelen.nl/
Martin Willems uit Emmen is sinds 2003 met twee kameraden de Duits-Nederlandse grens aan het aflopen. Begonnen aan de Dollard, zijn ze in 2018 in Vaals aangekomen. Bedoeling was zoveel mogelijk de grenslijn zelf te bewandelen en daarbij worden en passant ook wel grenspalen gefotografeerd.  Als je zelf - zoals ik - deze grenslijn hebt bewandeld, dan zijn de fotoverslagen een feest van herkenning. De beleving van dat ge-avonturier langs de de grens komt mooi naar voren.  Wat de mannen o.a. intrigeert: het verschijnsel  'asfaltbotsing'. Eind 2019 zijn ze  met de Belgisch-Nederlandse grens begonnen maar door de Corona-crisis nog niet ver gekomen. (site-review 17052021)

Topografische sites / smartphone-apps

http://www.topotijdreis.nl/
Fantastische site waarin de topografische kaarten van Nederland worden getoond vanaf het begin. Via een tijdsbalk links kun je zeer gemakkelijk en snel heen en weer gaan in de tijd. Jammer dat je niet de co÷rdinaten van een bepaald punt kan zien. (14082016)

http://www.opentopo.nl/
Update 2023: intussen enkel beschikbaar als betaalde dienst en onder een andere naam. Deze website " biedt gedetailleerde actuele kaartbladen waarin het beste uit open geodata bronnen is gecombineerd". Het resultaat is een verbluffende combinatie van kaartmateriaal van Nederland dat een gedetailleerd kaartbeeld oplevert dat zijn weerga niet kent. Voor ons is van belang dat het grensverloop erg precies is weergegeven en dat de meeste grenspalen erop staan. Je kunt het kaartmateriaal in allerlei resoluties downloaden maar ze zijn ook in twee online viewers te zien:
- http://app.map5.nl/nltopo/ : je kunt heel diep inzoomen maar dan verschijnen in de gratis versie meldingen op het scherm, een tikkie uitzoomen en ze verdwijnen weer. Er zijn verschillende kaartlagen beschikbaar waaronder oude topografische kaarten maar ook bijv. de LAW-wandelroutes. Nadeel: je kunt niet de co÷rdinaten van een bepaald punt zien.
- Arcgis-viewer : hiermee kun je wel onbelemmerd inzoomen tot op kadastraal niveau en via het knopje Meten kun je de co÷rdinaten van een bepaald punt vaststellen.

https://topomapviewer.ngi.be/?l=nl&x=660666.00&y=606690.00&zoom=1&baseLayer=ngi.cartoweb.topo.be
De online kaartviewer van https://www.ngi.be/website/, de Belgische topografische dienst.

http://www.cartesius.be/CartesiusPortal/#
Deze Belgische toepassing biedt oudere Belgische topografische kaarten in het onderdeel 'mycartesius'.

https://www.geoportail.lu/en/
De luxemburgse topografische dienst met de online kaartviewer op http://map.geoportail.lu/?lang=en. Men heeft ook een app die je in het veld kunt gebruiken, maar je moet dan wel mobiel internet hebben ter plekke. Het is in feite een link naar de mobiele website die je als snelkoppeling op je telefoon zet. Het werkt met je gps dus je kunt zien waar je bent. Zie https://www.geoportail.lu/en/applications/mobile-apps/

https://www.gpsvisualizer.com/draw/
Dit is een onderdeel van de erg goede website https://www.gpsvisualizer.com/ die ik veel gebruik voor allerlei gpx-bewerkingen. Dit onderdeel is een online kaart waarvoor veel kaartlagen beschikbaar zijn, bijv. Openstreetmaps in allerlei smaken. Ideaal om een gebied op diverse manieren te bekijken. Een gpx-route aanmaken of co÷rdinaten bepalen is ook mogelijk.

https://osmand.net/
Smartphone-app (zowel andro´d als apple) die ik al jaren gebruik. Maakt gebruik van Openstreetmaps-kaarten maar dan in een eigen versie die er erg goed uitzien. De kaarten moet je downloaden en daarmee kun je de app ook offline gebruiken. Je kunt routes en co÷rdinaten importeren en tracks registreren en waypoints aanmaken. Je kunt hem ook als navigatie-instrument gebruiken, zelfs al wandelend op wandelpaden. In de gratis versie kun je maximaal ▒ 10 kaarten downloaden. Dat kunnen ook provincies zijn als landkaarten zijn opgedeeld. Er zijn trouwens meer apps met een vergelijkbare functionaliteit maar deze ken ik goed.

https://www.gpxsee.org/
Handig programma om op je computer gpx- en kml-bestanden snel te bekijken. Ook als app beschikbaar op je telefoon.

Andere sites over Nederlandse grens(paal)zaken

http://palenzoeker.blogspot.com/
Een initiatief van Rien de Schipper, gebruik makend van een service van Google. Je kunt op deze palenzoeker-pagina zoeken in een aantal geselecteerde grenspaal-sites.  Die sites staan weer vermeld op de pagina.  Het voordeel is dat je een sterke filtering krijgt t.o.v. gewoon 'googlen'.  Je kunt echter niet op louter nummers zoeken. (07102010)

http://www.grebbelinie.nl/page/grenspalen
Op de uitstekende website over  de Grebbelinie -de waterlinie tussen Utrechtse Heuvelrug en de  Veluwe (1744-1940) -  is deze pagina gewijd aan de  honderden grenspaaltjes  die in de 19e eeuw geplaatst werden rond het  militaire  grondgebied.  De laatste jaren zijn er enkele tientallen teruggevonden.  (28042009)

http://www.eurostaete.eu
Gerard Beukeveld meent dat een grensstrook van 6 x 485 meter bij Coevorden niemandsland is Ún zijn eigendom. Hij heeft hier een eigen staat uitgeroepen: Eurostaete. Over alles is nagedacht: volkslied, grondwet, defensie en een "ministerie Binnenbuitenlandse Zaken". Eurostaete heeft geen inwoners, wel 6 miljard "uitwoners", aldus de website. (20080131)

http://www.tgooi.info/regio/grenspalen.php
Een overzicht van de zgn. Leeuwenpalen op de grens tussen Noord-Holland en Utrecht. In 1719 werden 23 van deze hardstenen palen geplaatst, daarvan zijn er nu nog 7 over. In 1925 werden een aantal replica's geplaatst. Rien de Schipper heeft deze serie trouwens ook compleet op: http://nhupalen.blogspot.com/

http://www.atlas-cultuurhistorie.nl
Op deze site staat informatie over alle monumenten in Overijssel. Daaronder vallen ook een aantal grenspalen en markepalen.

http://www.bdmuseum.nl
Het Nederlandse belasting- en douanemuseum in Rotterdam. In het verleden heeft grenspaalpionier Co Bieze hier exposities gehad over zijn grenspaalonderzoek. Het museum zou zijn foto-archief hebben als ik me goed herinner. Op de site is er overigens geen enkele verwijzing naar grenspalen.

http://www.geocities.com/~worldwar1/draad.html
Over de electrische draad tussen BelgiŰ en Nederland in WO1

http://www.grenslandmuseum.nl
Het grenslandmuseum in Dinxperlo

Internationaal

http://www.alte-grenzsteine.de/
Een Duitse site over het boek van de webmaster over Duitse grenspalen.

geschiedenis en verhalen over de Duitse grens

Overzicht van enclaves wereldwijd

Over het Belgische gebied onder Vaals met stukjes grensgeschiedenis