GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND
Deel 27 Grenspaal 215 tot en met Grenspaal 225
In dit deel volgen we de grens in de middelste bult van de provincie Antwerpen. Hier gaat de grens rond Meerle en Meer, nu deelgemeenten van Hoogstraten. Kenmerkend voor de streek is hier dat er veel intensieve landbouw is aan beide kanten van de grens.
Update 17/03/10: Nieuws over grenspaal 224.
Update 25/02/12: Zeer bijzonder nieuws over gp216b.
PLATTEGROND
GRENSPAAL 215
GP215 duidt het contactpunt aan tussen de gemeenten Baarle Nassau ( NL ), Chaam ( NL ) en Meerle ( B ). Bij GP215 is het gat in de grens ter hoogte van de beide Baarles gedaan en vervolgt de grens haar verloop. De Strijbeekse Loop vormt hier verder de grens tussen Meerle en Chaam.
GRENSPAAL 216
GP216 staat aan de rand van een brug over de beek en is het contactpunt tussen de gemeenten Meerle ( B ), Chaam ( NL ) en Ginneken ( NL ). Sinds 1997 is Ginneken opgenomen in de nieuwe grote gemeente Alphen-Chaam.
GRENSSTEEN 216a
GS216a werd geplaatst op een brug over de Strijbeekse Loop. Een beetje verder was er nog een brug met grenssteen ( 216b ) maar deze brug is afgebroken. De omgeving was hier helemaal dichtgegroeid met struiken en de grenssteen heb ik niet kunnen vinden.
Grenssteen 216b gevonden
Op 23/02/2012 ontving ik van Jan Bastiaansen uit Rijsbergen bijzonder goed nieuws over grenssteen 216b. Hij zond me volgende email: Tijdens een wandeling die ik samen met mijn vrouw maakte ontdekte ik een grenssteen die tot nu toe onbekend is.Vanaf de Bergweg op de hoek waar de Beekweg begint, in Strijbeek, loopt een smal toegangspad langs het Patersmoer, dat verdwenen is, naar landerijen die tegen de Strijbeekse Loop liggen. Dit pad afgaande zie je een nieuw wandelbruggetje over de loop liggen dat toegang geeft tot het landgoed Elsakker op Belgisch grondgebied. Direct over het bruggetje ca 20 meter naar links staat een grenssteen tegen de loop aan. Hij is nauwelijks te zien omdat hij bijna tot bovenaan in de grond staat.
Dit moet Grenssteen 216 b zijn. (Zie onderstaande foto’s)
Hij staat ook aangegeven, maar wordt daar niet genoemd, op jou kaart Deel 27 (Gp 215 t/m Gp 225). Deze grenssteen zou opgehaald moeten worden om meer in het zicht komen te staan. Zeker omdat hier in de toekomst waarschijnlijk een wandelroute gemaakt zal worden.
( foto's Jan Bastiaansen )
GRENSPAAL 217
-
GP217 staat ook nog aan de Strijbeekse Loop en werd geplaatst aan de grote weg van Hoogstraten naar Breda.
GRENSSTEEN 217a
GS217a werd geplaatst aan de monding van de Strijbeekse Loop in de Mark. De Mark is tijdens de ruilverkavelingen in de jaren 70 hier rechtgetrokken en daarom staat de steen nu in een wei. De steen is wel een betonnen exemplaar.
GRENSPAAL 218
GP218 staat op het punt waar de grens de rivier de Mark verlaat. Hier gaat de grens naar het westen.
GRENSSTEEN 218a
In Meersel Dreef gaat de grens rond een huis ( café ). Aanvankelijk ging de (gemeente)grens dwars door het huis. Omdat in het protocol van 1843 werd bepaald dat de (staats)grens niet door de huizen mocht gaan, werd beslist om het huis volledig Belgisch te maken. Op een kadastraal plan is goed te zien dat de grens hier een rechte lijn maakt met een klein rechthoekig uitstulpje rond het huis. Om de hoeken in de grens rond het huis aan te duiden werden vreemd genoeg maar drie stenen gebruikt. GS218a staat aan de voorkant van het huis.
GRENSSTEEN 218b
Gs218b staat aan de noordwest hoek van het huis. Aan de noordoost hoek van het huis heeft dus nooit een grenssteen gestaan. Ik heb aanvankelijk gedacht dat op de NO hoek een grenssteen moet gestaan hebben tot dat Aafko Tuin me er op attent maakte van het bestaan van een derde steen bij het huis aan de achterkant van het huis.
GRENSSTEEN 218c
GS218c staat aan de achterkant van het café, ongeveer in het midden alwaar een muurtje staat met daarachter het kuisgerief. Deze steen valt door het muurtje niet op en zo heb ik deze steen lang gemist, maar nu niet meer. Op deze plaats begint de grens terug aan zijn rechte lijn.
GRENSSTEEN 218d
GS218d stond zo een 200 m verder maar is verdwenen voor de verbreding van de Kerselse weg op 8 januari 1988.
In Maart 2006 heb ik dank zij een tip van Aafko Tuin de grenssteen gevonden die afkomstig is van de grens met Meerle. Deze steen staat nu in de voortuin van een voormalige langgevelboerderij met een prachtige levensboom boven de deur. Dit huis, aan de Pennendijk 1 te Ulvenhout is nu eigendom van de plaatselijke heemkundekring. Wel straf dat iemand die ver weg woont, weet te melden over een grenssteen die amper 10 min. van mijn huis staat !
GRENSSTEEN 218e
GS218e staat 20m verder naar het zuiden. Van hier gaat de grens recht naar GP219 die in de verte voor het huis staat.
GRENSPAAL 219
GP219 is het contactpunt tussen de gemeenten Meerle ( B ), Meer ( B ) en Ginneken ( NL ). Dit is tevens de meest noordelijke grenspaal van België !
Aan de Kerzelseweg bij Galder bevindt zich de hoeve de Paal. Deze naam duidt er op dat hier al vanouds een grenspaal stond, dus al vóór hier de ijzeren Grenspaal nummer 219 stond. In 1826 werd bij het bepalen van de gemeentegrens tussen de gemeenten Ginneken en Meir opgemerkt dat terzijde van de put van het huis Den Paal zich inderdaad vanouds een scheidsteen bevond. De grens tussen Ginneken en Meir liep dwars door het huis heen, door de schoorsteen. In 1826 werd besloten dat er een limietpaal zou worden geplaatst die de grens tussen de gemeenten Ginneken, Meir en Meerle zou aanduiden. In 1843 werd op de plaats van deze limietpaal Grenspaal nummer 219 geplaatst. Er werd echter bepaald dat de Nederlands-Belgische grens 1 meter om het huis heen zou lopen, waarbij het huis geheel in België zou komen te liggen.
GRENSSTEEN 219a
Het huis van de hoeve "de Paal" blijft nog net Belgisch. Hiervoor gaat de grens ook rond het huis op één meter van de gevel. Hiervoor wordt deze keer maar één grenssteen gebruikt. Deze steen is het meest noordelijke punt van België ! Vanaf deze steen gaat de grens diagonaal naar GP220.
GRENSPAAL 220
GP220 is het contactpunt tussen de gemeenten Meer ( B ), Ginneken ( NL ) en Rijsbergen ( NL ).
GRENSSTEEN 220a
De zuidzijde van een sloot vormt verders de grens. Deze sloot komt uiteindelijk in de beek de Leyloop terecht. De eerste en de tweede grenssteen duiden de voornaamste hoeken van die sloot aan.
GRENSSTEEN 220b
In mei 2004 vond ik GS220b in de sloot, niet zo ver van waar hij normaal moet staan. In juni 2005 vond ik deze steen op de weg van Meersel Dreef naar Rijsbergen. Wat er met deze steen gaat gebeuren weet ik niet, maar ik vrees het ergste.
Februari 2006: Wat is vreesde is geschied; de steen is ondertussen verdwenen !
GRENSSTEEN 220c
Bij GS220c is niet meer de zuidzijde van de sloot de grens maar het midden. Deze steen staat aan de achterkant van de transportzone Hazeldonk, niet zo ver van de oude tramroute.
GRENSPAAL 221
GP221 staat aan de Leyloop en is het contactpunt tussen de gemeenten Meer ( B ), Rijbergen ( NL ) en Zundert ( NL ). Deze paal staat aan de achterkant van de transportzone aan de snelweg te Meer.
Overgenomen uit : " GRENSPALEN, MIJLPALEN EN STOEPPALEN", Door Gerard Otten
Op het minuutplan van het kadaster van Rijsbergen staan reeds grenspalen aangegeven ter plaatse van de huidige Grenspalen 220 en 221. De voorganger van Grenspaal 221 moet een scheidpaal tussen Rijsbergen en Zundert geweest zijn. Daarvan staan er meerdere aangegeven op het kadasterplan.
Omdat Hazeldonk toegevoegd is aan Breda zijn de Grenspalen 220 en 221 tussen Nederland en België nu grenspalen van de gemeente Breda geworden. Sinds de grenswijziging van 1997 vormt Grenspaal nummer 220 ten oosten van Hazeldonk de gemeentegrens tussen Breda en de gemeente Alphen-Chaam en paal 221 ten westen van Hazeldonk de grens tussen Breda en de nieuwe gemeente Zundert
GRENSPAAL 222
GP222 werd geplaatst aan de "Nieuwe Weg" van Meer naar Zundert. De Leyloop gaat hier onder de weg door.
GRENSPAAL 223
Bij GP223 verlaat de grens de Leyloop.
Dhr van der Horst stuurde me in juli 2010 de volgende mail.
GRENSPAAL 224
Vanaf GP224 gaat de grens verder volgens de Aardloop , recht naar GP225. GP224 was nog maar half.
In september 2009 kreeg ik een tip dat er een nieuwe grenspaal 2009 ligt op de gemeentewerf te Zundert. Ik ben gaan kijken en trof er een zeer vriendelijke man die me onmiddellijk de paal liet zien.
De paal is december 2009 op zijn juiste plaats gezet ter vervanging van de oude. Ter plaatse constateerde ik dat de paal verkeerd staat; hij moet 180° gedraaid worden. Ook de afwerking is maar zozo; de naden van de gietmal zijn nog duidelijk te zien.
De officiële inhuldiging van de plaatsing door de beide gemeenten was op 17.03.2010.
foto's van de officiële huldiging vindt u als u klikt op de kleine foto:
GRENSPAAL 225
Bij GP225 in het boerengehucht Maxburg maakt de grens een haakse hoek naar het zuiden.
GRENSSTEEN 225a
( klik op foto voor vervolg )
Terug naar : map grenspalen België-Nederland
Terug naar : start pagina