GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 330 EN GP 355

Op 15/01/2012 ben ik nogmaals op pad geweest, tesamen met Harry, Jos, Rob en Eberhart. Ditmaal zijn Pieter en Matthys ook mee geweest. We zijn dit keer de grens afgewandeld onder Manderfeld.  De grens maakt hier op de rechteroever van de Our een boog omheen het Duitse Verschneid.  Dit is het enige stukje Duitsland ten westen van de Our. We hadden een prachtige dag uitgekozen, het was een beetje koud maar dat deerde ons niet.  Er was veel zon, soms te veel zon zelfs dat het de lens van de camera stoorde.  In dit stuk ziet u de grensstenen tussen GP290 en GP329. We zitten in een zeer weids landschap, veel weiden met veel prikkeldraad en af en toe een bos. Zeer opvallend was dat hier aan de Duitse kant van de grens zeer veel windmolens staan, aan Belgische kant géén. Alleen hier en daar bij een boer op dak lagen zonnepanelen...

GP 330

Na de steile afdaling van GP329 naar hier, komen we aan in de vallei van de Our.  De grens gaat vanaf GP330 naar links en laat nog een weide, die aan drie zijden wordt begrenst aan België, aan Duitsland.

GP 331

Bij GP331 maakt de grens een hoek naar rechts en gaat dan recht op de Our af. Vreemd genoeg staan er boven op de grenssteen 3 inkepingen die de richting aanwijzen naar andere grensstenen, één naar GP330, de vorige, één naar GP332, de volgende grenssteen en één naar GP228 die niet zo ver hiervan staat bovenaan de helling die we zijn afgedaald naar deze weide toe. Bij deze steen is ook zeer goed te zien hoe er nog steeds met de nummers op de stenen geprutst is. 

GP 332

GP332 staat op de westelijke oever van de Our.  Vanaf hier volgt de grens de Our verder zuidwaarts.

GP 333

GP333 staat normaal op de oostelijke oever van Our.  We hebben deze grenssteen niet kunnen vinden.  We hebben sterke vermoedens dat de meander zo ver is uitgeschuurd dat de grenssteen in het water is gevallen.

GP 334

GP334 staat wat verder zuidwaarts op de westelijke oever van de Our. De zon zorgt jammer genoeg voor tegenlicht op de foto.

GP 335a

GP335 is dubbel uitgevoerd, één grenssteen ( 335a ) op de westelijke oever...

GP 335b

... en een tweede grenssteen ( 335b ) op de oostelijke oever van de Our.  Juist tussen de twee grensstenen is er een samenvloeïng met een ander riviertje, de Auw genaamd.  De grens gaat vanaf hier verder volgens die Auw naar het oosten. Bovenop GP335b zijn er drie inkepingen die de richting aanwijzen naar andere grensstenen, één naar GP335a, één naar GP334 en één naar GP336. Wat ook opvalt dat er met het nummer op deze grenssteen niet meer geprutst is.  Heeft men de constructie met dubbele nummer bedacht om het probleem van verkeerde nummers op de grensstenen op te lossen of ligt hier juist de oorzaak van het gepruts aan de nummers ?

GP 336

De grens volgt de Auw stroomopwaarts naar het oosten. De grensstenen staan afwisselend aan Belgische en Duitse zijde.  GP336 staat aan Belgische zijde aan een doorwaadbare plaats voor tractoren.  Voor voetgangers is er een houten brug gemaakt. Het nummer is duidelijk te zien en er niet meer aan geprutst.

GP 337

GP337 staat wat verder aan Duitse zijde aan een meander. Hier was ook een mooi watervalletje waar te nemen.

GP 338

GP338 staat wederom aan Belgische zijde van de Auw.

GP 339

Ter hoogte van GP339, die op de Duitse kant van de Auw staat is een brug voor wandelaars gemaakt. Een kiezelweggetje is aangelegd en verbindt twee landbouwwegen aan beide kanten van de grens.  Het is hier bijzonder nat en drasserig. Op amper 50 meter van elkaar staan hier drie grensstenen in een rechte lijn; nl GP339, GP340en GP341. Op dit punt verlaat de grens de Auw.

GP 340

Juist tegenover GP339 staat GP340 aan de Auw.

GP 341

Een beetje verder staat GP341; deze duidt een haakse hoek aan naar rechts.  De grens volgt dan min of meer de voet van een berghelling die verder naar het oosten gaat. Er is ook nog een landbouwweg naast de grens en dat vergemakkelijkt het zoeken naar de grensstenen. De Aul stroomt hier een beetje verder in de weiden en volgt min of meer de grens.

GP 342

GP342 en volgenden staan tussen de landbouwweg en de voet van de berghelling.

GP 343

GP 344

Ter hoogte van GP344 is er aan Duitse zijde een stuwdam gemaakt op de Auw. Het rivierwater stort luid naar beneden langs de overloop.

GP 345

Achter de dam is een stuwmeertje ontstaan: de Auwsee.

GP 346

GP346 staat niet meer aan de zandweg maar wat hoger op de berghelling, zo een beetje tussen de voornoemde zandweg en een tweede zandweg die wat verder op het zelfde punt ( bij GP347 ) samenkomen.

GP 347

Bij GP347 komt de grens op een zeer bijzonder punt.  De grens maakt hier een zeer puntige hoek.  Deze hoek is op kaarten van België goed te zien en zeer karakteristiek. Amper 25 meter verder naar boven staat alweer de volgende grenssteen; GP348. Deze twee grenstenen vormen een appendix helemaal rechts op het kaartje.

GP 348

Vanaf GP348 keert de grens bijna 180 ° terug van waar de grens gekomen is. De grens volgt nu een soort plateau in het midden van de boshelling.

GP 349

Bij GP349 maakt de grens een haakse hoek verder naar boven.  Op de linkse foto is de weg te zien waarlangs de eerdere grenslijn tussen GP346-GP347 loopt. Helemaal beneden is de eerdere weg te zien waarlangs eerder de grensstenen tot GP345 staan.

GP 350

GP350 staat amper 100 meter verder naar boven van GP349 vandaan.  We komen hier een soort plateau en de grens ligt op de scheiding van dit plateau en de steile berghelling, maar dan aan de andere kant.

GP 351

GP351 staat op de scheiding tussen de steile beboste berghelling en de weide.  Het was wederom Rob die de steen als eerste vond. Hij mat met rasse schreden en passen uit vanuit GP350 en stootte met zijn ijzer op GP351. Achteraf was het niet zo moeilijk want op een dode boom vlakbij heeft men het nummer 351 geschilderd. Helemaal beneden door het bos kan men de weg zien alwaar ongeveer GP346 staat, zo vlakbij de eerdere grens zijn wij.

GP 352

We volgen verder een gaasafspanning die tot vlak tegen de grens staat.  Op een smalle strook tussen de steile helling en die afspanning vonden we GP352.

GP 353

We volgen maar verder de smalle strook tussen de helling en de afspanning en komen uit bij een hoek van de afspanning en daar vonden we ook vrij eenvoudig GP353.  De grens maakt hier een haakse hoek en daarna nog een paar die niet met een grenssteen worden afgebakend.

GP 354

We volgen de "grensdraad" verder en na een paar kleinere hoeken in de grens, maakt de grens terug een hoek naar links.  Daar staat GP354.  De gaasafspanning gaat hier verder naar rechts.  In Duitsland staan hier enorm veel windmolens.  Daar is men slim en maakt men behulp van windmolens energie op grote schaal.  Heel opvallend dat men de windmolens zo ver tot tegen de grens drukt zodat zo weinig mogelijk Duitsers er last van hebben.  In België zou men dat eigenlijk ook moeten doen maar aan Belgische kant van de grens liggen alleen op particuliere basis en met  te veel onnodige subsidies een paar zonnepanelen op de daken bij enkele boeren.

GP 355

Ook bij GP355 veel windmolens te zien.  Vanaf GP355 maakt de grens wederom rare sprongen en hoeken in de weide.  Dit is voor de volgende tocht op 26/02/12.  Het wordt wederom laat en donker.

Op 26/02/12 zijn we teruggekomen en de tocht vanaf GP355 weder aangevat, de grens verder volgend.  De rechtse foto dateert van 26/02/12. Als u goed kijkt ziet in de weide vijf zwarte stipjes, dit zijn de volgende grenspalen, 356,357,358,359 en 360 die op zeer korte afstand van elkaar staan.

GP 356

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina