GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND
EEN STUK GRENS TUSSEN GP 356 EN GP 393
Op 26/02/2012 ben ik nogmaals op pad geweest, tesamen met Harry, Jos, Rob en Eberhart. De grens slingert aanvankelijk verder door naar het oosten onder Weckerath en Krewinkel door. Dan volgt de grens de Duitse hoofdweg B265 naar het noorden. We hebben op deze dag het stuk grens afgewandeld vanaf GP356 tot GP419 in Losheim. In dit stuk ziet u de grenspalen vanaf GP356 tot GP393.
GP 356
Op zeer korte afstand van elkaar staan hier midden in dezelfde wei 5 grensstenen. GP356 is de eerste ervan. Blijkbaar vroeger al eens gesneuveld want dit is een nieuwer geschilderd exemplaar. Op de rechtse foto ziet u naast GP356 ook nog GP357 op de achtergrond.
GP 357
Een vijftigtal meters verder naar onder staat GP357. Vroeger al eens gesneuveld want nu staat er een geschilderd exemplaar. Deze nieuwere grenssteen is ook al beschadigd. Rob en Jos staan al bij de volgende grenssteen.
GP 358
GP358 is ook al gesneuveld. Deze lag in twee stukken op de grond. Ik heb de stenen rechtop en op elkaar gezet. Op de linkse foto is ook al GP359 te zien.
GP 359
GP359 staat nog wat verder naar beneden. Op de rechtse foto een beeld van GP359 en de twee vorige grensstenen 358 en 357. GP356 staat net achter de heuveltop en is niet te zien op de foto. Vroeger waren hier verschillende percelen landbouwgrond waar de grens zich doorheen priemelde. Nu is alles blijkbaar van één eigenaar, maar de grens is zo gebleven en staan de grensstenen nu midden in de wei.
GP 360
Voor GP360 moesten we weer helemaal terug naar boven, tot vlakbij GP355. De grens maakt hier een zeer scherpe hoek en gaat rakelings naast de grenslijn 359-360 terug naar beneden.
GP 361
GP361 staat heel wat verder naar beneden in nog steeds dezelfde wei...
GP 362
...en bij GP362 is dit ook al het geval. Hier maakt de grens alweer een zeer scherpe hoek maar nu naar boven, alwaar mijn vrienden GP363 aan het opgraven zijn. Op de foto is ook heel goed de omgeving te zien. Aan Duitse kant van de weide stikt het van de windmolens.
GP 363
Bij GP363 maakt de grens wederom een zeer scherpe hoek terug naar beneden. De grens maakt alhier een paar hele rare zigzag bewegingen. GP363 staat eigenlijk niet zo ver van GP361. Vlak naast de grenssteen is een driehoek met prikkeldraad afgespannen omdat alhier een waterput staat; anders vallen de koeien erin. Dit driehoekje staat nog net in België.
GP 364
De grens gaat verder naar beneden en komt aan bij GP364.
GP 365
Amper een 100tal meters verder naar beneden nog steeds in dezelfde wei staat GP365. Deze staat aan de rand van de wei aan een semi verharde weg tussen Weckerath en Roth bei Prüm.
GP 366
De grens steekt de weg over en komt aan bij een brede vallei waarheen al zeer meanderend een beek stroomt. GP366 staat aan een scherpe meander. De grens volgt echter niet de beek maar de rand van de weide die afgezet is met kilometers prikkeldraad en de vallei die hier volledig tot België behoort. Rob en Jos vonden ook nog de oude grenspaal die wat verder onder het afgestorven riet lag. De kop is er af gebarsten en de nummer is nog maar half leesbaar.
GP 367
We lopen verder langs de prikkeldraad en zagen dat de vallei vele sporen vertoont van oude beddingen. Blijkbaar wisselt de beek nogal eens van loop. GP367 staat aan de prikkeldraad tussen weide en beek.
GP 368
Bij GP368 hebben we wel wat lopen zoeken maar uiteindelijk toch gevonden. Hier volgt de grens de oostzijde van de beek en laat nog een heel stuk verwilderd beek tussen de beek en weiland aan Duitsland. Hier steekt de grens de beek over...
GP 369
... om uit te komen bij GP369 aan de andere kant van de beek. Nu is de vallei van Duitsland en de Duitsers hebben heel het landschap veranderd. Men heeft hier een dam aangelegd doorheen de vallei en laat men de vallei onder water lopen in kweekvijvers. Echter het is hier zo een bende omdat er verder niets is opgeruimd.
GP 370
We lopen verder doorheen de rotzooi en langs een zeer steile glibberige berghelling de "vijvers" volgend en komen uit bij GP370.
GP 371
De grens zet zijn weg voort langs de berghelling. Onderaan de helling stroomt nog steeds de beek.
GP 372
Bij GP372 is dit ook zo het geval. De beek is hier volledig van Duitsland en de Duitsers hebben de beek rechtgetrokken en in een betonnen bedding gelegd om erosie en meandering tegen te gaan. De vallei is omgevormd tot een weide.
GP 373
Bij GP373 maakt de grens een hoek en verlaat de rechtgetrokken beek. Vanaf GP368 tot hier was een lastig traject. Doorheen struikgewas, laaghangende takken, grote niveauverschillen en geen pad. We konden enkel wat wildsporen volgen.
GP 374
Om hier te geraken was ook geen sinecure. We moesten een zeer steile berghelling op. Bij GP374 maakt de grens een hoek en gaat vervolgens met een lus verder naar boven.
GP 375
Op de foto lijkt het gemakkelijk maar ook hier geraken was niet zo simpel. We konden enkel afgaan op ons gevoel, maar een stok met witte plastic zak gaf de grens weer aan en gaf ons de zekerheid dat we goed zaten en toen langs een everzwijnen spoor naar boven stappend, zagen we GP375 al snel staan.
GP 376
De grens verlaat het bos en komt aan in een open vlakte, wederom vol met windmolens maar echter alleen aan Duitse kant van de grens. GP376 staat midden in de wei en duidt een hoek aan naar rechts. De volgende twee, drie grensstenen zijn al te zien.
GP 377
GP377 staat in het midden van een weide en twee grensstenen duiden hier vlak na elkaar twee hoeken aan.
GP 378
GP378 duidt de tweede hoek aan.
GP 379
Nog wat verder staat GP379. Hier staan weer veel grensstenen bij elkaar.
GP 380
Nog geen honderd meter verder staat GP380 aan een grensoverstekende landweg.
GP 381
Wederom nog geen honderd meter verder staat deze GP381. Deze duidt een scherpe hoek.
GP 382
GP382 is ooit eens vernieuwd want het is een geschilderd exemplaar.
GP 383
Bij GP383 staat het nummer aan de andere kant dan normaal. De foto is genomen in de richting van GP382. De grens komt nu aan bij een met asfaltschraapsel verharde landbouwweg en zal deze nog een tijdje blijven volgen.
GP 384
GP384 is een nieuwer exemplaar van arduin zoals we er al eens meer zijn tegengekomen.
oude grenssteen
Wat verder vonden we nog een gemeentepaaltje zoals bij GP300. Het is dezelfde platte steen met aan één kant de letter M van Manderfelt en aan de andere kant de letter A van Auw bei Prüm.
GP 385
GP385 is ook een nieuwe geciseleerde grenssteen uit arduin vervaardigd. Op de achtergrond staan wederom veel Dyutse windmolens, sommige maken echter een fluitend en piepend geluid van de transformater. Het gewas op de achtergrond is misschien ook het gewas van de toekomst. Het is namelijk olifantengrans of Miscanthus. Het gewas wordt nu al in vele tuintjes geplant als siergewas, maar nu heeft men er vele voordelen in gezien. Het gewas groeit zeer snel en de stengels zijn zeer hard. Het gewas wordt gehakseld zoals mais en geprest in pellets. Deze pellets kan men verbranden in een pelletkachel. Eén ha olifantengras heeft de energiewaarde van 8000 l mazout.
GP 386
Nog steeds aan de zelfde weg staat GP386. Het is een nieuwer geschilderd exemplaar. Zeer merkwaardig had Jos tijdens zijn carnavalsverlof met familie de oude grenssteen zien liggen in het centrum van Krewinkel, een gehucht hier niet zo ver vandaan. We zijn dus 's morgens eerst naar deze plaats gereden.
GP 387
Tussen GP386 en GP387 steekt de grens de weg over. GP387 is aangereden en wat scheefgezakt. Hoge houten palen moeten de steen en ook de volgende wat meer doen opvallen tussen de struiken.
GP 388
GP388 is ook eens aangereden maar gelukkig hersteld.
GP 389
GP389 is ook eens vervangen.
GP 390
Het is zeer opvallend dat hier op dit kort recht stukje grens zoveel grensstenen zijn gebruikt. De grens maakt hier een kaarsrechte lijn en iedere 50 meter staat een grenssteen terwijl we vroeger situaties hebben meegemaakt dat echt opvallende hoeken niet gemarkeerd werden.
GP 391
50 meter verder...
GP 392
50 meter verder...
GP 393
en nog maar eens 50 meter verder. GP394 staat ook maar 50 meter verder. De grote weg in de verte is de B265 die van Losheim komt en waarlangs de grens haar weg verder zet naar het noorden. Hierover meer in het volgende verslag.
GP 394
( klik op foto voor vervolg )
Terug naar : map grenspalen België-Duitsland
Terug naar : start pagina