GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 290 EN GP 329

Op 15/01/2012 ben ik nogmaals op pad geweest, tesamen met Harry, Jos, Rob en Eberhart. Ditmaal zijn Pieter en Matthys ook mee geweest. We zijn dit keer de grens afgewandeld onder Manderfeld.  De grens maakt hier op de rechteroever van de Our een boog omheen het Duitse Verschneid.  Dit is het enige stukje Duitsland ten westen van de Our. We hadden een prachtige dag uitgekozen, het was een beetje koud maar dat deerde ons niet.  Er was veel zon, soms te veel zon zelfs dat het de lens van de camera stoorde.  In dit stuk ziet u de grensstenen tussen GP290 en GP329. We zitten in een zeer weids landschap, veel weiden met veel prikkeldraad en af en toe een bos. Zeer opvallend was dat hier aan de Duitse kant van de grens zeer veel windmolens staan, aan Belgische kant géén. Alleen hier en daar bij een boer op dak lagen zonnepanelen...

GP 290

We beginnen onze tocht aan de Our, juist aan de overkant waar we vorige keer in maart 2011 gestopt zijn. GP290 is ooit eens vervangen, want deze steen in een geverfd exemplaar.

GP 291

Een beetje hoger op staat deze GP291.  Men kan ook hier nog steeds goed zien dat er aan het nummer geprutst is.  Eerst was in deze steen het nummer 290 gegraveerd.  Men heeft met cement de 0 dichtgeplakt en er een 1 overgegraveerd.

GP 292

GP292 staat aan een zandweg. De grens gaat vanaf hier verder dwars over de weide...

GP 293

...om uit te komen bij deze GP293.  Dan gaat de grens verder naar rechts langs de rand van de weide en houtwal.

GP 294

We volgen de grens tussen weide en houtwal en komen dan in een ruwer en natter stuk. Waar we denken dat GP294 moet staan, vonden we deze hoop hout.  We denken dat de grenssteen daar ergens onder moet zitten.  Er is hier een weg aangelegd op een helling en daarom is hier allerlei steenpuin weggegooid.  Wat verder aan een beekje vonden we wel een andere steen ( ? ).

GP 295

We volgen de weg en wat verder en wat dieper staat GP295.  De grenssteen is met een grote blok cement vastgezet zodat hij niet naar beneden kan vallen.

GP 296

GP296 staat ook zoals de vorige aan een bach.  Vanaf hier gaat de grens haaks steil naar boven. In België staan de bomen er nog, in Duitsland zijn ze gekapt.

GP 297

Pff. Het was een zware beklimming naar boven en "lui zweet is gauw gereed".  Het viel niet mee om na zoveel maanden weer eens een flinke beklimming te moeten doen. De grens volgt nog steeds de rand van het bos. Bij GP297 is er een lichte knik.

oude grenssteen

Wat verder de grens volgend, vond Rob deze oude driehoekige grenssteen. De brokstukken er naast zijn afkomstig van dezelfde steen.  We vermoeden dat de steen ooit eens is gebroken en dat men het bovenste stuk rechtop in de grond heeft geplaatst.

Op elke vlak staat een letter.  Een S van het Belgische Schoenberg, M van het Belgische Manderfeld en een A voor het Duitse Auw bei Prüm.

GP 298

We gaan nog maar steeds verder naar boven en vonden GP298.  Deze grenssteen staat scheef maar toch stevig vast.

GP 299

Bij GP299 maakt de grens een haakse sprong naar rechts en gingen we terug naar beneden.  Het nummer staat bij bij deze steen aan de andere kant en heb daarom de foto terug in de richting van GP298 genomen.

GP 300

Na het bos komen we terug in een weids landschap.  Midden in een weide staat deze GP300.  GP300 duidt een lichte knik in de grens aan. De grens gaat echter nog een beetje verder naar beneden en maakt dan een haakse bocht naar links, langs de rand van de weide. 

oude grenssteen

Langs de rand van de weide, juist op het knikpunt van de grens vond Rob ook deze zeer platte grenssteen. Rob was vandaag bijzonder goed op dreef en vond bijna alle grensstenen. De grens gaat vanaf hier verder een bach stroomopwaarts volgend langs de rand van een weide.

Aan één kant stond weer dezelfde A als bij de vorige oude grenssteen; de A van het Duitse Auw bij Prüm.  Aan de andere kant staat een M van het Belgische Manderfeld.

GP 301

Wat verder aan het bach vonden we GP301.  Het nummer staat bij deze grenssteen aan de verkeerde kant en heb de foto terug in de richting van GP300 genomen. Hierna  maakt de grens een paar rare hoeken over het bach.

oude grenssteen

Op een eerste knikpunt over het bach staat een zelfde grenssteen met een A en M.

GP 302

Een tiental meters verder aan het bach staat GP302.  ( zie plan bij GP300) Van hier uit gaat de grens nog maar eens zeer steil naar boven.  De grens maakt boven een haakse hoek naar recht, doch daar was geen oude of recentere steen te zien.

GP 303

Op de rand van de helling en op de rand van bos en weide staat een beetje verder GP303.  De steen staat een beetje scheef en vertoont verschillende kogelgaten.  De grens maakt hier een haakse hoek naar links en gaat wat verder het veld in. Jammer genoeg zorgt de opkomende zon voor te veel tegenlicht en kon ik geen mooie foto maken.

GP 304

Bij GP304 maakt de grens een hoek naar links en volgt dan een landbouwweg.  Nog steeds is bij deze, de vorigen en ook nog de volgenden aan het nummer geprutst en dat is soms zeer goed nog te zien, zoals bij deze GP304...

GP 305

... en bij deze GP305.

GP 306

GP306 staat naast een zitbank die dus ook knal op de grens staat.  De grenspaal is van een nieuwer type.  Het nummer is anders en de vlakken zijn geciseleerd. Zo zijn we er al meer tegengekomen.

GP 307

GP307 staat wat verder in een akkeren niet meer aan de landbouwweg.  De grens maakt eigenaardig genoeg een haakse hoek vanaf de landbouwweg over de akker en maakt dan terug een haakse hoek bij GP307 in de andere richting. Vanaf de grenssteen buigt de grens weer langzaam terug naar de landbouwweg...

GP 308

...om uit te komen bij GP308.  De landbouwweg ligt hier een beetje verdiept en doordoor is het talud tussen weg en weide wat breder.  In dit talud staat GP308.

GP 309

Bij GP309 maakt de grens een haakse hoek naar rechts, naar beneden en verlaat de landbouwweg. De verdere verloop van de grens is op de foto goed te zien en gaat tussen de Belgische akker en de Duitse weide naar het bosje dat nog net tot Duitsland behoort.

GP 310

De grens gaat achter het bosje door.  Het is hier een bronnengebied en het begin van een bach. Wat verder verlaat de grens het bach en gaat terug omhoog tussen de verschillende weiden die hier welig met prikkeldraad zijn omheind. GP311 staat linksboven op de foto achter de eenzame jonge beukenboon.

GP 311

GP311 staat op de hoek van verschillende weiden naast een mooie jonge beuk.

GP 312

Op een andere hoek van de weide staat GP312 en duidt een hoek aan naar rechts, het pad op de foto volgend.  Bovenaan op de foto is de weg van Manderfeld (B) naar Verschneid ( D ) en daar aan de overzijde van de weg staat GP313 verscholen in een meidoornhaag.  Hier staan drie grensstenen zeer kort bij elkaar nl.312, 313 én 314.

GP 313

GP313 staat aan de voet van een meidoornhaag aan de weg van Manderfelt naar Verschneid. Ook hier had ik problemen met het zonlicht. De grens volgt hier voor ongeveer 200 m de voornoemde weg.

GP 314

Bij GP314 verlaat de grens de weg en gaat schuin naar links over een weide.

GP 315

De grens gaat schuin over de weide en komt uit bij deze GP315 en maakt dan een hoek naar rechts naar de volgende grenssteen.

GP 316

Bij GP316 maakt de grens een hoek naar links en volgt dan een zeer lange uitgestrekte weide.  De grens is dan een zeer lange uitgerekte boog, beetje uitbuigend naar links over GP317 naar GP318.

GP 317

GP317 duidt zo een beetje het midden van de buiging aan.

GP 318

Bij GP318 maakt de grens een haakse hoek naar beneden volgens een andere prikkeldraad.  Vanaf hier gaat de grens zigzaggend verder naar beneden en volgen de grensstenen zich zeer snel op op de verschillende hoeken van de weiden. Uiteindelijk gaat de grens terug uitkomen bij de Our die van links naar rechts over de foto gaat.

GP 319

Bij GP319 gaat de grens naar rechts...

GP 320

...en bij GP320 weer naar links, verder naar beneden.

GP 321

En nog maar eens gaat de grens naar rechts en volgt een karrespoor aan de rand van die weide.  Hier maakt de grens een zeer rare uitstulping, zie plan. We gaan nu helemaal rond en door een weide en zullen uiteindelijk bij GP324 uitkomen die maar amper 150 meter verder van GP321 staat.

GP 322

Bij GP322 gaat de grens wederom naar links en naar beneden volgens een ander karrespoor.

GP 323

Op de derde hoek van de bewuste weide staat GP323.  Van hier uit gaat de grens een beetje schuin en een beetje omhoog doorheen de bewuste weide...

GP 324

...om uit te komen bij GP324, die in het midden van de weide staat. Het is een recenter exemplaar met enkel geverfd nummer.  Waarschijnlijk is de vorige stuk gereden door landbouwmachines.GP324 staat zo een beetje tussen GP321 en GP325 in.  Zeer rare grensvorming hier. Van hier uit gaat de grens naar rechts naar GP325 die amper 50 m verder staat aan de rand van de weide.  De rechtse foto is van Harry ten Veen. Op de voorgrond is GP324 en wat verder staat GP325. Meer foto's van Harry van deze tocht vindt u onder de link: https://picasaweb.google.com/harry.tenveen/GrenstochtBEDEGp290TMGp355#

GP 325

Aan de rand van de weide is een verwilderde en dichtgegroeide weg die een beetje lager ligt.  De weg wordt enkel maar gebruikt om een paar achterliggende percelen te bereiken.  Vanaf GP325 volgt de grens die weg.

GP 326

GP326 staat ook aan die verwilderde weg.

GP 327

Op het einde van die verwilderde weg is een weide waar de grens volgens drie zijden verloopt. GP327 is de eerste grenssteen aan die weide.

GP 328

GP328 is de tweede grenssteen aan die weide.  Hier gaat de grens naar rechts.

GP 329

En GP329 is de derde grenssteen aan die weide.  Vanaf hier gaat de grens zeer steil doorheen een bos naar beneden naar de vallei van de Our. Hier hebben we veel wild zien weglopen, reeën en hazen.

GP 330

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina