GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 1 EN GP 40

Op 2504/2010 ben ik met Harry, Jos, Rob en Eberhart naar de streek rond Ouren geweest. Ouren ligt aan het drielandenpunt België, Duitsland en Luxemburg. Het was een vermoeiende maar een zeer mooie wandeling. Het is hier schilderachtig mooi. Ter hoogte van Ouren vormt de Our niet overal de grens maar is er een stuk België aan de oostzijde van de rivier.

Tijdens een latere tocht op 22/12/12 vonden we nog enkele grensstenen die we eerder niet konden vinden.

GP 1

De rivier Our die hier naar het zuiden afwatert, vormt hier de grens. Het drielandenpunt ligt hier in het midden van de rivier en wordt aangeduid door 3 grensstenen met het nummer 1. Eén grenssteen staat aan Duitse kant, gemakkelijk te bereiken via een houten brug vanuit België. Aan de andere kant is er een samenvloeiïng met een rivietje Ribaach. Het riviertje vormt de grens tussen België en Luxemburg. Aan de samenvloeiïng staan ook nog twee grensstenen, één aan Belgische kant en één aan Luxemburgse kant.   Naast het nummer 1 op de stenen staat ook nog het nummer 52. Dit nummer is afkomstig van de oude grens van 1815 tussen Luxemburg, toen deel uitmakend van de Nederlanden en Pruisen. Hier was toen géén drielandenpunt; de grens boog hier gewoon af naar het westen volgens het riviertje de Ribaach.  Tussen België en Duitsland ligt de grens in het midden van de Our.  Tussen Luxemburg en Duitsland vormt de Our de grens maar is de Our gemeenschappelijk, men spreekt hier van een condonium.

GP 1 B

De Belgische GP 1 staat met zijn voeten in het water.

GP 1 L

Op de Luxemburgse GP 1 is het nummer 1 nog mooi te lezen.

GP 1 D

Naast de Duitse GP 1 ook nog zicht op de Luxemburgse-Duitse grens.

GP 2

Op de Duitse oever vonden we verbazingwekkend genoeg een grenssteen met het nummer 3 op de plaats van GP 2.

GP X

Wat verder aan de andere oever vonden we nog een afgebroken grenssteen in het water. De steen heeft dezelfde diameter en juist boven de breuk is nog goed te zien dat de steen ruwer is afgewerkt, precies zoals bij de andere grensstenen. Jammer genoeg was er geen nummer te lezen.  Jos was niet te beroerd om in het koude water te gaan en heeft de steen onderzocht en rechtop gezet.

GP 3

Op de Belgische oever vonden we grenssteen 3.  Het nummer 3 staat wel op een rare plaats.

GP 4

GP 4 hebben we niet gevonden. Zou moeten staan tegenover de samenvloeiing van een bach, waarlangs de grens verder gaat.  De steen is waarschijnlijk weggespoeld en zou de steen kunnen zijn die wat verder in de Our ligt ( ? )

GP 5

GP 5 hebben we pas gevonden tijdens een zoektocht op 22/12/12.  Staat aan de samenvloeiing van de Our met een klein bach waarlangs de grens verder gaat.  De grens verlaat hier de Our en maakt een wijde boog omheen het dorp Ouren.

GP 6

We volgen het bach stroomopwaarts, waarlangs vele grenspalen staan. De eerste steen staat er al na een 60tal meters in de braamstruiken.  Mijn oog viel er op dankzij de witte verf.  In de zomer vind je deze steen niet zomaar ééntweedrie. Het gaat om een recenter exemplaar van beton.  De oude granieten grenssteen vonden we een beetje er vandaan in een privétuin als ondersteun van een bloembak.

We hadden gehoopt hier GP 7 te vinden maar het bleek om de oude grenssteen 6 met gegraveerde nummer te gaan.

GP 7

GP7 hebben we niet kunnen vinden.

GP 8

We volgen het bach steeds meer stroomopwaarts.  Het gaat steil omhoog. De grensstenen staan hier afwisselend aan weerszijden van het riviertje zoals we al meer gezien hebben aan de Belgisch-Duitse grens.  GP8 staat op de Belgische oever.

GP 9

GP9 staat dan weer aan de Duitse zijde.

GP 10

We gaan nog steeds verder naar boven.  GP10 staat weer een beetje verder op de Belgische oever.  Het is hier mooi en zeer stil.

GP 11

Op de foto is het niet te zien, maar we moesten weer flink klimmen om bij GP11 te komen.

GP 12

GP 13

Het bach is steeds dieper ingesneden.  We moesten steeds dieper op en neer gaan om beide oevers te bereiken.

GP 14

Hier verlaat de grens het bach en gaat verder volgens een nog kleiner bach naar boven. Hier staan twee grensstenen vlak bij elkaar.  GP14 staat op Duitse oever.

GP 15

GP15 staat op Belgische oever om aan te duiden dat de grens verder gaat volgens het kleinere bach.

GP 16

We klimmen maar steeds verder omhoog volgens het kleinere bach.  Bij GP16 komen we in een andere vegetatie.  Het staat hier vol eikenbomen. Hier groeit geen sprietje gras meer.  Het is hier modderig en we zien veel sporen van everzwijnen.

GP 17

Het is misschien wat eentonig maar we gaan maar steeds weer omhoog.  We zitten hier midden tussen de everzwijnen. De sporen van het wroeten zijn nog vers.

GP 18

We zijn ondertussen de bron van het bach gepasseerd en komen in een drogere omgeving. De grens is hier visueel kenbaar gemaakt door rood-witte linten.  We vermoeden dat dit komt omdat er onlangs aan Belgische zijde een bos is gekapt.  Op deze manier wordt er géén Luxemburgse boom gekapt. Voor ons is het nu wel gemakkelijk om de grens te volgen.

GP 19

De grens komt nu aan bij een bosweg.  Daar is GP19 geplaatst.  De rechtse foto geeft een beeld terug.  Zo heeft u een beeld hoe steil het hier naar boven gaat tussen GP17 en GP18.

GP 20

Bij GP20 maakt de grens een hoek van 90°.

GP 21

GP21 staat onder een omgewaaide boom. Hierna volgt een eikenbos dat vol staat met anemonen.  Wat mooi hier.  De rechtse foto geeft een beeld van waar we zijn gekomen. Ongeveer in het midden van de foto ligt onderin Ouren.

GP 22

GP22 staat aan de weg van Ouren ( B ) naar Lützkampen. We komen aan op het hoogste punt van onze wandeling vandaag. Vanaf nu gaan we weer dalen naar de Our.

GP 23

Gevonden op de rand van een akker en perceel woesternij.  De rechtse foto geeft een beeld naar waar we nog heen moeten.  De grens gaat zowat in het midden over de foto naar beneden.

GP 24

Om hier te geraken hebben we halsbrekende toeren moeten uithalen.  Niet gemakkelijk !!!.  Steil naar beneden en veel ondringbare struiken maken de doorgang zeer moeilijk.  GP24 staat tussen de wildernis en een Duitse weide.

GP 25

We gaan nog verder naar beneden en komen aan bij een bron van een andere bach.  De grens volgt deze bach naar beneden. De bron is momenteel uitgedroogd.

GP 26

Het gaat nog verder steil naar beneden maar hier is het wel goed begaanbaar. GP26 staat aan een samenvloeiing met nog een andere bach.

GP 27

GP27 is gebroken geweest en terug hersteld.  Vandaar dat het nummer op een andere plaatst staat.

GP 28

Hier is de helling naar beneden niet meer zo steil en komen we in een moerassig gebied. Het bach slingert hier zo een beetje van links naar rechts door dit moerassig gebied.

GP 29

Het kleine bach komt uit in een groter bach. Daar staan twee grensstenen: GP29 en GP30. De grens gaat hier naar links op de foto, stroomafwaarts volgens het grotere bach.

GP 30

Aan de overkant staat GP30.  Bovenaan de steen is goed te zien dat de grens 90° afbuigt.  De steen dreigt echter wel gevaarlijk in het bach te vallen.  Hij staat jammer genoeg al los door de inkalving van de oever.

GP 31

Een beetje verder stroomafwaarts verlaat de grens het grotere bach en gaat de grens verder volgens een kleiner bach.  Daar staan 2 grensstenen: GP31 en GP32.  Op de rechtse foto ziet u Harry aan de andere oever. Hij neemt een foto van GP32. 

GP 32

Het kleinere bach stroomt alhier door een moerassig gebied. Je zakt hier tot je enkels in de modder. GP33 staat maar een 20tal meters verder als je de hoofdader van het bach volgt.

GP 33

GP33 staat tegen een helling aan het kleinere bach.  De grens verlaat hier het bach en gaat 90° naar het noord-westen. GP34 staat maar een 10tal meters verder.

GP 34

GP34 staat tegen de andere helling van het bach.  Vanaf hier gaat het zéér steil naar boven.  De helling naar boven was zwaar en alle takken van de bomen waren nuttig om me naar boven te kunnen trekken.

GP 35

( foto Harry ten Veen )

Boven aangekomen was ik pompaf. Zo steil was de helling. We hebben hier eventjes een rustpauze ingelast.   De grens volgt vanaf hier een pad door het bos naar het westen.

GP 36

Aan Duitse kant heeft men onlangs een bos gekapt.  Alle afval heeft men aan de Belgische kant naast het pad naar beneden gegooid. GP36 lag onder de wortels en de takken maar was gelukkig nog juist zichtbaar.

GP 37

Een beetje verder buigt het pad af naar het noord-westen; de grens gaat rechtdoor.

GP 38

GP38 staat in dezelfde omstandigheden als GP37.  Hier is ook goed te zien hoe steil de helling was bij GP35.

GP 39

Bij GP39 zijn we aangekomen aan de Our, al stroomt die hier enkele tientallen meters lager.  Hier naar beneden gaat niet, veel te steil langs een rechte rotswand is levensgevaarlijk.

GP 40

Aan de andere oever, helemaal beneden, staat GP40.

GP 41

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina