GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 41 EN GP 55

Op 25/04/2010 ben ik met Harry, Jos, Rob en Eberhart naar de streek onder Stoubach geweest. Het was een vermoeiende maar een zeer mooie wandeling. Het is hier schilderachtig mooi. Vanaf GP40 bij de Rittersprung tot aan de GP55 aan de brug bij Oberhausen hebben we gezocht naar de grensstenen op de Belgische oever.  Op 28/11/2010 zijn we nog eens terug geweest.  We hebben ditmaal gezocht op de Duitse oever en vanaf GP55 op beide oevers tot GP73 in Stoubach.

Tijdens een latere tocht op 22/12/12 vonden we nog enkele grensstenen die we eerder niet konden vinden.

GP 41

GP41 staat op Duitse oever tussen de rivier de Our en een hoge bergklip.

GP 42

GP42 hebben we niet kunnen vinden op 25/04/10. Op 28/11/10 hebben we nog eens uitgebreid gezocht.  De plaats is heel duidelijk: niets te zien.  Opeens viel mijn oog op een vierkantig blok in het midden van de Our.  Ik ben er desondanks de zeer lage temperatuur naar toe gebaad en ontdekt dat het blok het onderste stuk is van grenspaal 42.  Het breukvlak was nog vers en duidelijk te herkennen. Het bovenste stuk hebben we niet kunnen vinden.

GP 43

Staat op Duitse oever en dreigt door inkalving van de oever in het water te vallen.

GP 44

GP44 op Belgische oever leek aanvankelijk verdwenen. Hier vonden we enkel een stort van zand en takken naast een plaats waar een boerenweg door de Our gaat.  Duidelijk genoeg op de kaart, maar niet kunnen vinden. Een uitgebreide zoekactie op 28/11/10 leverde ook niets op. Tijdens een tocht op 22/12/12 wou Rob het nog eens goed uitzoeken.  Hij had het thuis nog eens goed uitgezocht.  Bovenaan de berg waar de weg is, viel zijn oog op iets wit helemaal beneden en dat waren de witte letters van de grenssteen die onlangs was geschilderd door de mensen van het kadaster. Toen was het voor ons niet meer zo moeilijk meer en was de grenssteen snel gevonden.

GP 45

GP45 staat in een wei aan Duitse kant.

GP 46

Om GP46 te bereiken moesten we even de verharde Belgische weg nemen.  De Our meandert hier tot tegen de weg en is er geen doorkomen aan naast de Our.  Op de plaats waar de Our terug de weg verlaat, staat GP46.  Het was een steile klim tussen de Our en de weg om hier te geraken

GP 47

GP47 staat op Duitse oever en was gemakkelijk te zien.

GP 48

Evenals GP48, die was ook zeer gemakkelijk te vinden.

GP 49

Bij GP49 maakt de Our een scherpe bocht.  De grenssteen zat helemaal in de grond en onder de bladeren maar ontsnapte niet aan onze arendsogen.

GP 50

Ook GP50 liet zich gemakkelijk vinden.  In de verte de eerste huizen van Oberhausen, een klein Belgisch gehucht.

GP 51

GP51 staat aan een plaats waar de boeren met de tractor door het water rijden.  Wij hebben de grenssteen pas kunnen vinden tijdens een tocht op 22/12/12 na een tip van vriend Jannis.  Het letter 5 staat ondersteboven tov van het letter 1.

GP 52

GP52 staat op Belgische oever achter een boerderij in Oberhausen.

GP 53

GP53 staat op een stukje oever tussen de Our en een hoge steile berg, doch gemakkelijk te bereiken vanuit Welchenhausen, langs een weide en een steil wegeltje.

GP 54

Door de hoge waterstand van de Our is alle dode begroeiing platgewalst.  Daardoor is GP54 gemakkelijk te vinden.

GP 55

Tussen Oberhausen  ( B ) en Welchenhausen ( D ) is een brug voorzien over de Our.  In het midden van de brug vonden we deze grensaanduiding.

GP 55B

Aan beide zijden van de brug is een GP55 voorzien.  Dit is het Belgische exemplaar...

GP 55D

... en dit is het Duitse exemplaar.

GP 56

GP56 staat op Belgische oever in een klein bosje, niet ver van de brug bij GPn55.

GP 57

Hier stroomt een klein bach in de Our.  Bijzonder drassig hier.  Het was geen sinicure om hier te geraken.

GP 58

Bij GP58 is duidelijk te zien dat de Our in de loop der jaren hier een andere loop heeft aangenomen. Het schurende effect van de meanders gaat nog altijd verder. Hier wordt België ieder jaar een beetje groter.

GP 59

GP59 staat dan weer aan Duitse kant, een beetje verder tegenover aan GP59.

GP 60

Voor GP60 moesten we zeer steil naar beneden naast de Belgische weg naar de Our.  Naar beneden was gemakkelijk, gewoon naar beneden glijden op handen en voeten over de afgevallen bladeren.  Terug naar boven klimmen was heel wat moeilijker.

GP 61

GP61 staat op de Duitse oever tussen het onkruid dat welig tiert.  Gelukkig ruimde Rob voor ons telkens alles voor op zodat we mooie foto's konden maken.  Jammer genoeg is deze foto niet zo goed gelukt.

GP 62

GP62 staat verstopt tussen Belgische sparren tussen de weg en de Our.

GP 63

Ter hoogte van GP63 maakt de Our een haakse bocht richting Duitsland.  Gelukkig staat er een grote stok naast de grenssteen zodat we de steen snel konden vinden.

GP 64

Een beetje verder aan Belgische kant staat GP64, met stok.

GP 65

Terug aan de Duitse kant: hier is het tussen de weg en de Our zeer smal.  Op de vangrails is het nummer van de grenssteen aangebracht.  Gelukkig maar anders loop je hier lang te zoeken.  Tot onze verbazing vonden we niet grenssteen 65 maar nummer 76.  Blijkbaar heeft men een tweedehandse steen gebruikt om de plaats aan te duiden.

GP 66

Bij GP66 maakt de Our een wijde bocht richting België. GP66 staat ongeveer in het midden van de lange meander. De stokken naast de grensstenen zijn wel gemakkelijk.  Zo kun je al van ver de grensstenen vinden.

GP 67

Terug op Duitse oever: GP67 is duidelijk een nieuwe steen.  Dit is te zien omdat er bij deze steen de nummers niet ingegraveerd zijn, alleen geverfd.  De steen staat zeer los en dreigt in het water te vallen.  Blijkbaar is dit overkomen met de vorige 67.  Wij vonden de oude steen met zichtbare ingegraveerde D in de Our naast de nieuwe steen in het water.

GP 68

Tot nu stonden alle grensstenen met even nummers aan de Belgische oever en die met oneven nummers op Duitse oever.  GP68 is even maar staat op de Duitse oever !  Waarom ?  We weten het niet.  Het is in ieder geval wel zo voorzien in het Verdrag van Versailles.  Aan de andere ( Belgische ) kant is zo een grote en steile rots, dat het in 1920 onmogelijk was om aldaar een grenssteen te plaatsen.  Men kon er gewoon niet komen, tenzij met de steen door het water.

GP 69B

Grenspaal 69 is dubbel uitgevoerd. Waarom ?  We weten het niet.  Het is in ieder geval wel zo voorzien in het Verdrag van Versailles. Dit is het Belgische exemplaar...

GP 69D

en dit is het Duitse exemplaar..

GP 70

Een beetje verder op de Belgische oever staat GP70.  Terug even nummers op de Belgische oever. 

GP 71B

We zijn ondertussen aangekomen in Stoubach ( B ) - Stupbach ( D ).  Een brug over de Our verbindt beide delen van het gehucht alhier.  Groot is het dorp zeker niet.  Aan beide kanten staan ongeveer een 10tal huizen en aan Duitse kant staat ook nog een hotel met de naam " Zur alten Mühle". Vroeger was dit een watermolen.  Het water van de Our wordt hier hooggehouden en deels afgeleid onder het hotel om er electriciteit mee te maken  In het Verdrag van Versailles waren hier 2 grensstenen voorzien, aan elke kant van de brug één.  GP71B stond zeer dicht aan het bruggenhoofd van de brug.  In 2002 is alhier een nieuwe brug gebouwd en waarschijnlijk is tijdens deze bouwwerken GP71B uit het zicht verdwenen.  Precies in het midden van de Our is boven op de brug in het wegdek een grenspunt aangeduid.

Tijdens onze tocht van 22/12/12 bleken onze eerdere vermoedens dat de steen uit het zicht verdwenen was door de nieuwe brug, juist te zijn.  De steen zat onder een laag grind.  Gevonden na een tip van vriend Jannis.

GP 71D

Aan Duitse kant staat GP71D, gelukkig een beetje van de brug af en is dus gespaard gebleven tijdens de bouwwerken.  Het is echter ook een grenssteen met enkel geverfde letters.  Blijkbaar is hier de originele grenssteen ook verdwenen én vervangen.

GP 72

Ter hoogte van GP72 verlaat de grens de thalweg van de Our en gaat de grens verder langs een klein bach aan de andere kant.  Op de rechtse foto ziet u achter de grenssteen de barrage in de Our en in de verte het gehucht Stubach ( D ).

Grenssteen 72 was een mooie locatie voor een groepsfoto: vlnr: Harry, ikke, Eberhart, Jos en Rob.

GP 73

Juist tegenover GP72 staat GP73, aan de andere kant van de Our dus. Origineel was deze grenssteen dubbel voorzien. Enkel het Belgische exemplaar staat er nog.  Het Duitse exemplaar is verdwenen. Ik heb de indruk dat het bach een beetje verschoven is naar het zuiden waardoor het Duitse exemplaar is weggespoeld.  Het is dus onmogelijk om de grenssteen op de juiste plaats terug te zetten.  De grens gaat verder langs het bach naar boven.  De grens volgt niet meer de Our en gaat met een wijde bocht omheen Steffeshausen en Auel. Pas bij GP148 bij Hemmeres komt de grens terug bij de Our.

GP 74

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina