ONS GRENSPALENPROJECT

Hoe kwam het toch zo? Waarom ging ik alle grenspalen bewandelen en fotograferen? En hoe verliep dat eigenlijk?
Foto van Co Bieze Inspiratie
Begin jaren 1990 geleden las ik iets over Co Bieze. Hij heeft gedurende 12 jaar alle grenspalen tussen Nederland en België/Duitsland opgezocht en gefotografeerd. Zijn interesse was vooral historisch. Zijn arbeid leidde tot twee exposities in het Belastingmuseum en een paar publicaties. Deze aimabele en erudiete man is in mei 2008 overleden. Mij leek het fotograferen van grenspalen vooral een mooie kapstok om te kunnen wandelen in gebieden waar je anders niet zogauw zou komen. Ook een mooie manier om samen met vrienden iets te ondernemen. Maar in de loop der jaren besefte ik steeds meer de cultuur-historische waarde van de grenspalen én het bijzondere van het 'grenspaalwandelen'.

De hele groep
Grenspaalmakkers
Dus een aantal vrienden (uiteindelijk 9) uitgenodigd mee te doen met dit project. We hebben het hier over de grens tussen Nederland en België. Ieder kreeg zijn eigen stuk grens die we dan samen 'deden' (met z'n tweeën dus, soms meer). Een groot gedeelte van de grens bleef over, die stukken hield ik zelfzuchtig voor mezelf. De doelstelling was om elke grenspaal al wandelend te bezoeken, zo dicht te benaderen dat ie aangeraakt kon worden en een foto te maken. Je ziet ze hier bij gp219 onder Breda, bijna het noordelijkse punt van België.

Voortgang
In 1992 zijn we begonnen. De eerste jaren werden ongeveer 50 palen per jaar gedaan. Een topjaar was 1995: 148 palen! Uiteindelijk hebben we 396 grenspalen aangetroffen 'in het veld' en gefotografeerd. Met een nieuwsbrief werd de voortgang gemeld. In 1996 hebben we een bijeenkomst gehouden bij de grens onder Breda. Uiteraard in een café op de grens. Op 28 febr. 1998 hebben we het project gezamenlijk afgesloten door de laatste 2 palen (onder Bergen op Zoom) op te zoeken en daarna te gaan borrelen. In dat jaar ben ik ook met deze website begonnen, de eerste Nederlandse grenspalensite. Daarna zijn er vele sites gevolgd. Zie: 

Vervolg
Maar het bleef hier niet bij. De grenspalen langs de Duitse grens waren het volgende doel. De organisatie werd losser, de regels soepeler, het plezier bleef. Ook in het buitenland werden grenspalen als tussendoortjes meegepakt en steeds meer een doel op zich (zie Het Archief). En begin 2007 fotografeerde ik de laatste grenspaal aan de Duitse grens. Maar de ervaring leerde dat grenspalen niet statisch zijn,  ze vallen om of verdwijnen, ze worden herplaatst en altijd is er wel weer een reden om ergens terug te gaan.