GRENSPALEN TUSSEN NEDERLAND EN DUITSLAND

Het hoofdstuk Nederland-Duitsland begint rond de gemeente Vaals. Het vreemde van de telling der palen is, is dat de nummering begint bij 193 en niet bij 1. Dit komt omdat deze grens is vastgesteld in 1818 bij het ontstaan van de Nederlanden; België en Luxemburg bestonden als dusdanig nog niet.  De telling begon in Schengen ( Lux. ). Grenspaal 193 was toen een gewone paal uit de lange reeks waar later de grens met België is ontstaan.

Deel 1 Grenspaal 193tot en met Grenspaal 201

De grens begint bij het het drielandenpunt bij Vaals en daalt de Vaalserberg af in noordelijke richting. Hierbij passeren we een aantal tussenpalen Deze tussenpalen komen niet voor in het oorspronkelijke PV maar zijn later geplaatst.  De hoofdpalen zijn ook van recentere datum en dienden als vervangers voor de vaak verdwenen oorspronkelijke houten palen.

193

193A

193B

193C

193D

193E

193F

193G

193H

De oude steen is een grenssteen van de voormalige Vrije Rijkstaat Aken. Deze stenen staan juist achter de Wilhelminatoren.

193I

193K

We volgen niet meer het paadje op de grens maar gaan nu zeer steil naar beneden volgens een greppel.  Het rare is dat 193k juist achter 193i staat. Heeft 193j wel ooit bestaan ?

193L

193L staat achter een groot flatgebouw aan het begin van de Vaalserberg.

193M

Voor deze steen moet je lang zoeken, helemaal onder het struikgewas.

194

We komen aan tussen de huizen van Vaals en Vaalserkwartier.

195

We komen aan de achterkant van  de tuin van de pastoor bij GP196 uit het proces verbaal van 1818. Hier heeft in die tijd een grenscorrectie plaatsgehad. Aanvankelijk ging de grens hier rechtdoor, door het aanpalende huis ( slaapkamer ). De muur is Nederland; van hier uit gaat de grens nu ongeveer 10m naar rechts.

195A

De grens maakt hier een hoek om de tuin.

196

196 staat aan de voorkant van het huis van de pastoor.  Aan de andere kant van het kapelletje staat ook nog een oude grenssteen van Aken.

196A

We bevinden ons hier op de grensovergang in het centrum van Vaals (NL). Aan het wegdek is goed het grensverloop te zien. Er is een metalen plaatje in de weg aangebracht met de vermelding " Messpunkt". Op de muur vlakbij staat een bordje met "DIN196A.

196B

196b staat nog net voor de Selzerbeek. Hier steil langs de brughelling naar beneden staat 197.

197

198A en B

De grens volgt de Selzerbeek tot aan 198 alwaar de grens een perceel aan Nederlandse kant Duits gemaakt is als compensatie voor de slaapkamer van de pastoor bij 196. Hier verlaat de grens de beek.  Er is een enkele brug voorzien om de bewoners langs Duitse kant hun perceel te kunnen betreden.

199

199 staat aan de voorkant van het Duitse perceel. Hans Hermans maakte ons attent dat de paal het nummer 198 draagt en er een metalen bordje met het nummer 199 aangebracht is. Op de linkse foto ziet u twee huizen. Het links huis is een Duits huis, het rechtse Nederlands.  De Duitse bewoner heeft aan de achterkant van zijn huis een brug over de Selzerbeek aangebracht zodat hij niet steeds over Nederlands grondgebied zijn huis moet bereiken.

200A en B

Amper een paar passen verder gaat de grens weer verder langs de Selzerbeek.

201A en B

Bij de hoeve Mamelis is het punt waar de grens de Selzerbeek definitief verlaat. Aan Duitse kant staat wederom een oude steen van de Vrije Rijkstaat Aken. De grensweg gaat hier door de beek. Voor wandelaars is een bruggetje voorzien.

 

Terug naar : map Nederland-Duitsland

Terug naar : start pagina