GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 6 Grenspaal 48 tot en met Grenspaal 55

In dit deel worden de palen getoond vanaf  GP 48A in Eijsden tot aan GP 55 in Kanne. De grens volgt aanvankelijk nog steeds de thalweg van de Maas.  We passeren de sluis van Ternaaien.  Door de sluis wordt het water zo een 25 meter hoog gehouden.  Vanaf GP 49 verlaat de grens de Maas en gaat de grens over de St. Pietersberg.

12/02/12: Meer nieuws over GP48B

PLATTEGROND

GRENSPAAL 48N

Vanaf hier heeft men een zeer mooi zicht op het fort van Eben Emael en de doorgang van het Alberkanaal door het Plateau van Kaastert. Hier heeft men de Maas rechtgemaakt.  De oude Maasmeander ligt er nog gedeeltelijk en komt bijna tot tegen de sluis van Ternaaien en GP 48B. Wat verder stroomafwaarts komen aan Nederlandse kant in de gemeente Gronsveld.

GRENSPAAL 48B

Oorspronkelijk werd GP 48B geplaatst op een groot eiland in de Maas.  Nu staat de grenspaal  vlak tegen de sluis van Ternaaien zo wat 15 meter hoger dan de Maas.

Op 04/02/12 ontving ik de volgende mail van René Jeukens uit Eijsden:

Goede morgen Peter,
 
Ik wil jou graag een verandering doorgeven,betreffende Grenspaal 48-BE.
 
Grenspaal 48-BE is tijdelijk van zijn plaats gehaald. Zoal bekend, stond hij aan de noordkant van het sluizencomplex bij Ternaaien.
Dat complex wordt momenteel uitgebreid met een 4e sluiskolk, de grootste voor de binnenvaart in Europa.
Ik ben op zoek gegaan naar de opslagplek van paal 48-BE en met succes. In tegenstelling tot het zoeken naar GP 108-NL ten noorden van Itteren ging het nu erg gemakkelijk.
Gewapend met laarzen, een oude jas en mijn fototoestel ben ik het met toestemming van ene Michel de werf bij het sluizencomplex bij Ternaaien opgelopen.
Het was één grote modderpoel, maar ook zeer indrukwekkend om te zien wat men daar aan het doen is. De put is al helemaal uitgegraven. Omdat ik daar rondliep zonder helm en zonder geel vest werd ik tot twee keer toe hierover aangesproken, wat gelijktijdig mijn geluk was omdat een van die mensen, een mevrouw die Nederlands sprak, onmiddellijk wist waar ik het over had en mij precies kon vertellen waar de paal is opgeslagen.
 
Hij staat in een loods bij het sluiscomplex.
Ik heb deze paal op 18.01.2012 mogen fotograferen. Bij de loods trof ik opnieuw zo’n kranige Belgische mevrouw, heel vriendelijk en behulpzaam. Ook zij sprak beter Nederlands dan ik Frans en vertelde nog dat paal 48-BE eind augustus 2011 is weggehaald. Hij lag aanvankelijk ergens buiten, maar uit angst voor diefstal heeft hij toen een nette plek in de loods gekregen.
Naar verwachting zal deze paal pas over ongeveer 4 jaar herplaatst worden. Waar precies kon mevrouw niet zeggen.

De streek heeft hier de laatste 50 jaar veel veranderingen ondergaan.  De eerste ingreep was het aanleggen van het Kanaal van Luik naar Maastricht in 1850. Dit kanaal werd op het Belgische gedeelte opgenomen in het Albertkaal in 1946. Het Nederlandse gedeelte werd gedempt.  Het Albertkanaal buigt hier af richting Limburg en gaat dwars door het hoge Plateau van Kaastert.  Dit moet voor die tijd een gigantisch werk geweest zijn. Om de scheepvaart naar Maastricht te blijven behouden is ter hoogte van Ternaaien een doorgang gemaakt naar de Maas door middel van sluizen. Het sluizenkomplex ter hoogte van Ternaaien was in het verleden beter bekend als de Stop van Ternaaien omdat de sluizen steeds te klein waren.  In 2011 is men aangevangen met wat de grootste sluis van de binnenscheepvaart in Europa moet worden. In de jaren 1960-62 heeft men hier ook de Maas rechtgetrokken.  De Maasmeanders zijn echter steeds blijven bestaan.  De grens tussen België en Nederland liep langs deze meanders tot 2001.  Toen heeft men een grenscorrectie doorgevoerd en is de nieuwe grens komen te liggen in de "Nieuwe" Maas. Daardoor is ter hoogte van de sluizen van Ternaaien meer plaats gekomen en kan men een nieuwe sluis bouwen naast de oude sluizen.  Deze nieuwe vaargeul met sluis komt gedeeltelijk te liggen in een oude Maasmeander. Spijtig genoeg stond grenspaal 48B in de nieuwe waterweg en zal daarom een nieuwe locatie krijgen.  Onderstaande foto's van René Jeukens geven meer duidelijkheid:

foto René Jeukens

Dit is het gat voor de nieuwe sluis naast de oude sluizen.  In de achtergrond is de oude Maasmeander te zien waar de nieuwe waterweg doorheen moet worden aangelegd.

foto René Jeukens

Zicht op de oude standplaats van GP48B.  De bomen zijn tot in de verte gekapt voor de aanleg van de nieuwe vaargeul tot aan de Maas.

foto's René Jeukens

Grenspaal 48B is veilig en wel opgeborgen.

GRENSPAAL 49

GP 49 staat een beetje hoger dan de weg wat verstopt tussen het groen.  Vanaf hier verlaat de grens de Maas en gaat ze zo een 100  m naar boven langs een zeer steile rotswand, het begin van de St Pietersberg. Aan Nederlandse kant komen we in de gemeente St Pieter.

GRENSPAAL 50

GP 50 is de eerste paal boven op de St Pietersberg en is enkel te bereiken vanuit KanneHier staan de grenspalen zeer dicht op elkaar.  De grenspaal is het contactpunt tussen de gemeenten St Pieter ( NL ), Kanne ( NL ) en Lanaye ( B ). Van hierboven heeft men door het bladerendek een zeer mooi zicht op de Maasvlakte.

GRENSPAAL 51

GP 51 staat maar 20 m verwijderd van de vorige…

GRENSSTEEN 51a

Hier zijn ook enkele schachten naar beneden; blijkbaar is er een grot uitgehold hieronder.  Ook zijn er hier een paar grote dolinekraters te bewonderen.  Je hoeft hier voor de grens een versleten pinnetjesdraad te volgen.  GP 52 staat alweer een beetje verderop.

GRENSPAAL 52

GP 52 werd geplaatst aan de "grote" weg van Maastricht naar Luik.

GRENSPAAL 53

Voorbij deze paal komen we in Vlaanderen en uit het bos.  Nu komen we in Kanne dat door de nieuwe grens in twee wordt verdeeld. GP 53 is het contactpunt tussen Lanaye ( B ), Kanne ( B ) en Kanne (NL ).

GRENSSTEEN 53a

In de wei staan wel 3 tussenpalen die 3 haakse hoeken aangeven in de grens.  GP 54 staat onder de boom al op ons te wachten.

GRENSSTEEN 53b

GRENSSTEEN 53c

GRENSPAAL 54

Eindelijk mag hij dan in het groot op de foto.

GRENSPAAL 55

Staat op de achterste hoek van het voetbalveld van KanneDe eerste keer toen ik naar GP 50 ging, liep ik er los voorbij, de tweede keer met het terugkomen nog een keer, maar derde keer goede keer.

GRENSPAAL 56

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen België-Nederland

Terug naar : start pagina