GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 1 Grenspaal 1 tot en met Grenspaal 11

In dit deel worden de grenspalen getoond vanaf GP1 in Gemmenich tot GP11 in Sippenaeken. De vele grote en uitgestrekte bossen zijn kenmerkend voor de streek.  Je waant je zelfs een beetje in het buitenland hier.

PLATTEGROND

DRIELANDENPUNT

Deze paal hoort eigenlijk in deze reeks niet thuis.  Het is de paal (ancien poteau ) van het drielandenpunt tussen België, Nederland en Duitsland. Op dit punt vertrekt de grens tussen België en Nederland en daarom staat hij er wél bij.

GRENSPAAL 1

De eerste echte grenspaal tussen België en Nederland staat een beetje verderop op de hoogste berg van Nederland: de Vaalserberg.  De linkse paal is een oude paal die vroeger heeft gestaan op het punt dat nu het drielandenpunt is. De oude paal was toen gewoon GP193 van de grenslijn die getrokken werd tussen Pruisen ( nu Duitsland ) en het Koninkrijk der Nederlanden na de val van Napoleon. Over deze grenspaal wil ik nog wel wat meer vertellen in andere grenspaalreeksen. Ik vind hier altijd fijn vertoeven als ik hier kom.  De streek straalt hier een beetje een mystieke sfeer uit.  Van hieruit kan men vele wandelingen maken door eeuwenoude bossen langs vele oude grenspalen want de grenzen zijn hier in de loop der eeuwen dikwijls veranderd.

GRENSSTEEN 1a

Deze tussensteen is niet vermeld in het protocol.

GRENSPAAL 2

Deze grenspaal staat hier als eenzame wachter tussen de eeuwenoude beuken. Het lijkt wel of er elk moment een ridder te paard uit de bossen te voorschijn kan komen.

GRENSPAAL 3

Grenspaal 3 staat een beetje hoger dan de weg tussen Gemmenich (B) en Vaals (NL)en is verstopt tussen een haag.  Je loopt er haast gewoon voorbij.  Foto is genomen vanuit de wei achter de haag. Ik ben door het gat naast de grenspaal en onder de prikkeldraad gekropen.  Natuurlijk met mijn hemd blijven hangen...

GRENSSTEEN 3a

In 1881 is na het verbreden van de Gemmenicherweg de tussensteen ingegraven op de exacte plaats.  Nu is juist aan de Hoogweg een anders uitziend lapje asfalt te zien wat juist overeenkomt met de afmetingen van de grenssteen. ( tip van Aafko Tuin )

GRENSSTEEN 3b

Voor tussenpaal 3b heb ik lang lopen zoeken.  Staat wat verder aan de Hoogweg bergop in het bos.

GRENSPAAL 4

Van hieruit gaat de grens recht door het bos naar beneden.

GRENSSTEEN 4a

Deze steen duidt een lichte knik in de grens aan. De grens gaat hier nog steeds dwars door een bos.  Hier is een zeer steile helling naar beneden.  Gevonden tussen de takken van gekapte bomen.

GRENSPAAL 5

Wederom een plaatje; temidden van eeuwenoude beuken.

GRENSSTEEN 5a

Deze tussensteen is niet vermeld in het protocol maar hij is wel mooi.

GRENSSTEEN 5b

Grenssteen 5b staat op een kruising van twee eeuwenoude zandwegen.  De Koeweg is een prachtige steil omhoog gaande holle weg overgroeid met struikgewas. Ik denk nog steeds dat de Romeinen op zo een weg overvallen zijn geweest door de dappere Galliërs onder leiding van Ambiorix.

GRENSPAAL 6

Grenspaal 6 was goed verstopt naast een holle weg. Zonder stafkaart en goede oriëntatie vind je deze paal niet.  Met de moderne technieken zoals GPS kan natuurlijk alles maar dat noem ik concurrentievervalsing.  Op oude kaarten kan je goed zien dat vroeger de gemeentegrens hier vroeger veel ingewikkelder was.  Nu dat de gemeentegrens een staatsgrens werd, heeft men geopteerd om een eenvoudigere grens te kiezen.

OUDE STEEN

Op de grens tussen GP6 en GS6a heb ik nog een grenssteen gevonden.  Het is een gekapt blok rots dat ruw afgewekt en in de grond is geplaatst naast een wandelweg.  ( gevonden dankzij Peter Gorissen )

GRENSSTEEN 6a

Deze grenssteen heb ik gevonden door een bergweggetje te volgen naar boven. Het weggetje loopt dood op een steil omhoog lopende wei.  Voorbij de wei is een paadje aan de rand van een bos.  Uiteindelijk gevonden op de rand van het bos.

GRENSPAAL 7

GP 7 staat aan de bron van de "Kothauzerbach". Het beekje vormt vanaf hier de grens tot aan 7a.

GRENSSTEEN 7a

GS 7a staat aan de achterkant van een camping.  Op dit punt verlaat de grens het riviertje "Kothauzerbach".

GRENSPAAL 8

GP 8 staat aan de oostelijke oever van de Geul, een van de vele Voerense riviertjes en is tevens de laatste van de lange reeks grenspalen tussen Gemmenich ( B ) en Vaals ( NL ) . Aan Belgische kant komen we nu in Sippenaeken. De naam doet Vlaams vermoeden maar niets is minder waar.  Sippenaeken behoort tot de provincie Luik en is dus Waals.

GRENSPAAL 9

De Geul vormt voor ongeveer 40 meter de grens tot aan GP 9.  Vervolgens gaat de grens hier omhoog langs een steile bergflank.  Op de foto is het links België en rechts Nederland.

GRENSSTEEN 9a

Deze tussensteen is niet vermeld in het protocol.  Vanaf GP 9 loopt een pad steil naar boven langs de rand van een Nederlands bos en een Belgische akker. Het pad stopt bij een doorgang in een andere akker.  Daar staat ook tussensteen 9a.  Hier naar links gaat het niet alleen naar Nederland maar ook zeer steil naar beneden door een bos om uit te komen op een paar beemden langs de Geul.  Prachtige streek hier !

In het protocol van 1843 staat dikwijls vermeld dat de "nieuwe " grens afwijkt van de " oude " gemeentegrens.  Tussen GP 9 en GP 10 is er een nogal groot stuk. Vroeger volgde de grens de Geul, nu volgt de grens de bergflank aan de rand van het bos.

Nu is te begrijpen waarom GP 10 niet op de hoek van de wei staat maar ongeveer 50 meter verder.  Hij staat op het punt waar de oude grens en de nieuwe grens terug samenkomen.

GRENSPAAL 10

Als de meidoorn in bloei staat, is het hier gewoonweg schitterend. Deze paal is ook het contactpunt tussen de gemeenten Sippenaeken ( B ), Vaals ( NL ) en Wittem ( NL ).

GRENSSTEEN 10a

GS 10a is geplaatst waar de grens en de Broekerweg elkaar kruisen.  De Broekerweg is ondertussen verdwenen. Er is nog wel een poort in de afsluiting en een meidoornhaag.

GRENSSTEEN 10b

Deze grenssteen heb ik pas later gevonden omdat hij op de Belgische stafkaart niet vermeld staat.  Later bij het zien van een Nederlandse stafkaart kon hij me niet meer ontsnappen.  Staat aan een cervitudeweg vlakbij GP 11.

GRENSPAAL 11

GP 11 staat midden in het gehucht Kuttingen, enkele huizen aan Nederlandse maar vooral aan de Belgische kant van de grens. De grens loopt hier vlak achter een aantal Belgische huizen door.  Deze paal is alleen in de winter goed te fotograferen want hij staat midden in een beukenhaag die in de zomer vol blad staat. Ten tijde van deze foto was de grenspaal pas geschilderd.  Vandaar dat men eerst de haag rond de grenspaal wat gesnoeid heeft.

GRENSPAAL 12 (klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen België-Nederland

Terug naar : start pagina