GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND
EEN STUK GRENS TUSSEN GP 656A EN GP 673
Op 01/06/08 heb ik de grensstenen opgezocht van de Duitse enclave Ruitzhof. Doordat in 1920 beslist werd dat de Vennbahn ook Belgisch werd, werd Ruitzhof van Duitsland afgesneden en vormt het een enclave.
Op 23/03/09 zijn we met de Vennbahnvrienden nog eens op pad geweest en heb ik de ontbrekende grensstenen gevonden. Deze kunt u ook vinden op de site hieronder met rode titel.
Op 15/03/14 ben ik nog eens teruggekeerd te samen met mijn vrienden Harry, Jos, Rob en Eberhard en heb wederom vele mooie foto`s van de grensstenen genomen. Ondertussen was de situatie ter hoogte van station Kalterherberg serieus veranderd. Nieuwe foto`s gemaakt en deze zijn terug te vinden met blauwe titel.
Als je de ( lange en eenzame ) weg naast het groot militair domein van Elsenborn ( B ) naar Kalterherberg ( D ) volgt, kun je net voor de grensovergang naar links naar het gehucht Küchelscheid Küchelscheid is een verzameling nieuwe vakantiehuizen net voor de grens in België. Statistisch gezien is het het koudste dorp van België. Om er te geraken, passeer je eerst de Vennbahn net voor die richting Duitsland gaat en de brug over de Roer. In Duitsland zijn de sporen en de ijzeren bielzen opgeruimd ( foto links ).
2008: Vennbahn richting "Duitsland" Vennbahn richting België
Op de linkse foto zie de spooroverweg richting Duitsland. Rechts ziet u de weg over België naar het gehucht Kuchelscheid. Om het Duitse gehucht Ruitzhof te bereiken moet je ook over deze weg. Helemaal links loopt de het riviertje de Roer. ( niet zichtbaar op de foto ) Een beetje verder is er een splitsing naar rechts en kom je terug over de grens. Dit is de enige manier om met de auto in Ruitzhof te geraken.
2014: Vennbahn richting "Duitsland" Vennbahn richting België
In plaats van de bielzen en spoorstaven ligt er nu een prachtig fietspad. Alles is netjes opgeruimd en herschapen in een zeer mooi fietsdecor. In Belgie ligt het oude spoor er nog en wordt dit gebruikt voor railbikers.
GP 656A (2009)
We hebben hier lang naar GP656A gezocht, maar niet gevonden. Normaal staat deze aan de oostzijde van de Vennbahn naast de weg.
GP 656A (2014)
In 2014 ook wederom lang gezocht naar GP656A en wederom niet gevonden. Navraag bij de bewoner van het huis aan de grens leerde ons dat de grens tot op èèn meter verloopt en aldaar een knik maakt. Dus denken wij dat de grenssteen aldaar moet gestaan hebben. Verder denk ik ook dat de rode schildering van het vernieuwde kruispunt met de Vennbahn net ophoudt op de grens.
GRENSSTEEN tussen 656 en 656A
We hebben dan wel niet GP656A gevonden maar tussen 656 en 656A hebben we, helemaal bovenaan op het rotsachtig talud bij het station van Kalterherberg wel een grenssteen van de Belgische Spoorwegen gevonden. Deze staat precies op de grens.
GP 657
GP657 staat aan de oostkant van de Roer, tussen de aansluitingsweg naar Kuchelsheid en de rivier zelf. Ze staat nog net onderaan tegen de brug.
We volgen nu eerst de Vennbahn en dus de oostelijk zijde van de enclave Ruitzhof.
GP 657A
We komen aan bij een mooie brug over de Roer. Daar vinden we één van de twee grensstenen, nl op de westkant van de spoorweg: GP657A. GP656B is verdwenen.
GP 656C
Na nog wat stappen komen we aan bij een volgende brug over de Roer en daar vinden we wel degelijk twee grensstenen: GP656C aan de oostelijke kant en GP657B aan de westelijke kant.
GP 657B
We keren terug richting Kuchelsheid en beginnen terug vanaf GP658
GP 658
Vanaf GP657 gaat de grens schuin over de Roer tot in het midden van het riviertje Swarzbach dat hier in de Roer uitkomt. De grens gaat verder volgens het midden van de Swarzbach. Daarom zijn er aan twee kanten, de Belgische én de Duitse kant een grenspaal 658 geplaatst.
Links het exemplaar op Duitse grond, rechts op Belgische.
GP 659
Aan het bruggetje over de Swarzbach van Kuchelsheid naar Ruitzhof. Deze grenssteen staat aan de Duitse zijde.
GP 660
Deze grenssteen heb ik al eerder gevonden nl in jan 2008. Deze steen staat aan Belgische zijde.
GP 661
Deze steen staat dan weer aan Duitse zijde. Wat een prachtige omgeving hier !!!
GP 662
Volgens het verdrag van Versailles zou er alleen aan Belgische zijde een grenssteen 662 moeten zijn maar vreemd genoeg vond ik er twee grensstenen, aan elke kant één.
GP 663
Ter hoogte van GP663 verlaat de grens de Swarzbach en gaat ze verder naar boven volgens een klein veenstroompje.
GP 664
Ploeterend over veen en buntgras komen we komen we aan bij GP664. Het veenstroompje ligt een meter verder naar het oosten. Je hoort het water klaterend naar beneden stromen. GP664 staat echter 180 ° gedraaid. Met de B naar Duitsland en de D naar België gericht. Deze slordigheden komen we wel vaker tegen aan de Belgisch-Duitse grens.
GP 665
Bij GP665 zitten we aan de andere kant van het stroompje. Het is hier een bronnengebied. Het water loopt hier van alle kanten boven het gras in stroompjes naar beneden. Je zakt hier zomaar plots in het veen. Het is hier zo nat en drassig dat GP665 helemaal in de grond is gezakt. Volgens Harry kan het ook zijn dat het veen zo snel groeit dat het veen omhoog komt. Men heeft er twee palen bij geplaatst, anders vindt men de steen niet meer terug.
GP 666
Nog steeds de hoofdader van de veenstroompjes volgend, komen we aan bij GP666. Deze staat echter 180 ° gedraaid. Met de B naar Duitsland en de D naar België gericht.
GP 667
GP667 staat ook nog aan het stroompje. Vanaf hier gaat de grens steil naar boven en terug naar het oosten. Nu komen we aan bij de noordgrens van de enclave Ruitzhof.
GP 668
In Duitsland heeft men onlangs het bos gekapt. Dit geeft een mooi visueel beeld van de grens.
GP 669
Bij GP669 is er een grensovergang. Alleen is men in België precies niet welkom.
GP 670
Bij GP670 is er wederom een lichte knik in de grens. Vanaf hier gaan we weer terug naar beneden, naar de vallei van de Roer. Hierboven heb je een prachtig zicht op de Eifel en op de kerk van Kalterherberg. De hoogmis er net gedaan, de klokken luiden onophoudelijk.
GP 671
De grens gaat hier volgens het kaartje van het Verdrag van Versailles met een rare kronkel naar GP671. Je ziet dit nog steeds volgens de prikkeldraad. Vanaf hier gaat de grens recht naar beneden volgens de rand van de wei.
GP 672
Beneden aan de wei staat GP672 onder de prikkeldraad. Er is dan nog een weggetje en dan gaat het zeer steil naar beneden door een bos naar de Vennbahn.
GP 673
Het gaat nog steeds steil naar beneden om dan uit te komen op een soort talud. Daar vonden we GP673. Dit is een driekantsteen om het einde van de enclave Ruitzhof aan te duiden. De steen is gebarsten om het verder barsten te voorkomen heeft men er een ijzeren band om gedaan. Vanaf hier gaat de grens verder naar het zuiden volgens dit talud. Om naar de Vennbahn te gaan is het zeer gevaarlijk naar beneden, werkelijk zeer steil !!! Men heeft dit in die tijd allemaal afgegraven om de Vennbahn een geleidelijk verloop te geven.
GP 656D
Aan de andere kant van de Vennbahn gaat het nog verder steil naar beneden naar de vallei van de Roer. Hier gaat vreemd genoeg de nummering door vanaf het nummer 656, nl. 656D. De oostkant van de Vehnbahn vormt hier even de grens tot aan GP674A. Hier zijn even geen enclavetoestanden hier. We vonden de grenssteen aan de voet van het zeer steile en lange talud naar beneden. Wat verder in de kale wildernis stroomt de Roer.
GP 674
GP674 vond ik aanvankelijk niet maar met de Vennbahnvrienden is het wel gelukt. Blijkbaar ligt ook hier de grens niet naast de Vennbahn maar een heel stuk lager naar beneden aan de voet van het steile en met dicht struikgewas begroeide talud. Staat aan de westkant van de Vennbahn
GP 674A
( klik op foto voor vervolg )
Terug naar : map grenspalen België-Duitsland
Terug naar : start pagina