GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP624 EN GP648

In april 2009 heb ik een stuk grens afgewandeld ten zuiden van Kalterherberg. Ik heb de auto achtergelaten in dit mooie dorp. Metershoge oude beukenhagen flankeren hier de huizen.  Deze moeten wellicht de huizen beschermen tegen de sneeuw en de koude wind in de winter.

Op 30/11/2013 en op 15/02/2014 ben ik nog eens teruggekeerd te samen met mijn vrienden Harry, Jos, Rob en Eberhard en heb wederom vele mooie foto`s van de grensstenen genomen.  Ondertussen waren de grenssteenschilders geweest en waren de stenen dus beter herkenbaar.  Ook nog een paar ontbrekende grensstenen gevonden.

GP 624

( foto`s van 2009 )

GP624 staat aan een grensriviertje.  Hier is een groot wandelpad dat toegang verschaft tot het groot natuurgebied ten noorden van het militair kamp van Elsenborn. De grens volgt dit wandelpad en maakt ter hoogte van deze grenssteen een hoek naar het westen volgens een rechte lijn, vreemd genoeg niet volgens het riviertje dat een beetje verder uitmondt in de Perlenbach. Ter plaatse gekomen kan ik de ontwerpers van de grens in 1920 begrijpen. Het is hier zo drassig aan beide kanten van het riviertje dat je er niet doorkan. Ik ben een beetje hoger gebleven en heb de rand van het bos gevolgd.

( foto van 30/11/2013 )

GP 625

( foto van 2009 )

De rechte lijn afkomstig van GP624 stopt bij GP625.  De grens maakt hier een hoek en gaat dan naar het riviertje...

( foto van 30/11/2013 )

GP 626

( foto van 2009 )

...alwaar een samenvloeiing is van twee riviertjes.  De grenssteen is verdwenen. De steen zou moeten staan aan de samenvloeiing. Het riviertje meandert hier zo sterk dat ik me afvraag dat de de grens van 1920 nog altijd volgens het riviertje verloopt. Aan Duitse kant is onlangs nog een bos gekapt en dat maakt het hier ook een bende om door te lopen.  Naast het riviertje is het nog steeds drasserig. De grens verloopt van af deze plaats volgens het riviertje

( foto van 30/11/2013 )

Op 30/11/2013 grenssteen 626 eigenlijk vrij gemakkelijk gevonden, na een tip van Jannis.  Ondertussen was de situatie wel veranderd:  in de winter is er weinig tot geen begroeiiing en ondertussen was de steen gedeeltelijk zichtbaar door de grensschilders.

GP 627

Dit is echt een plaatje !!!!!!

GP 628

De grens heeft het riviertje verlaten en gaat in westelijke richting verder volgens de rand van het bos aan linkse zijde.

GP 629

Ook bij deze steen is dat het geval...

GP 630

... en bij deze ook. Hier een bruggetje voorzien over het grensriviertje.  Waarschuwingsborden verkikken dat we aan de rand zijn het militair kamp van Elsenborn.

GP 631

GP631 stond midden in een groot veld met koningsvaren. De steen was eerst onzichtbaar; ik heb hem eerst moeten ontdoen van de varens.

GP 632

Vanaf GP632 maakt de grens een hoek naar het zuidwesten. We komen weer midden in een groot bos aan de rand van het militair kamp van Elsenborn.

GP 633

Dan volgen er op zeer korte afstand een aantal grensstenen die hoeken aanduiden. Bij GP633 vond ik nog een betonpaal die ik al meer ben tegengekomen op diverse plaatsen aan de Belgische grens, zowel aan Duitse, Franse en Nederlandse kant. Deze paal heeft echter flink te lijden van betonrot. Aan het bovenste vierkante deel van de paal hing vroeger een verbodsbord voor verboden toegang. Op deze manier wilde de douane niet dat men met goederen langs deze weg de grens passeerde.

GP 634

Op de grens heeft men hier een gaasafrastering geplaatst.

GP 635

 

GP 636

Bij GP636 is er een loodrechte weg vanuit Kalterherberg naar Elsenborn.  Men heeft de weg ter hoogte van de grens opgebroken, zodat er geen verkeer meer door kan. Men mag niet in het militair kamp, enkel op zondag is wandelen en fietsen toegestaan in bepaalde noordelijke delen van het kamp. Op de rechtse foto een zicht van de weg richting België. Vanaf deze steen gaat de grens verder in noordwestelijke richting volgens de rand van het bos.

De oude grens tussen de hertogdommen Luxemburg en Julich kwam terug uit op deze plaats met de plaatsnaam"Am Krummen Ast". Hier staat ook nog een oude Julich steen met inscriptie 1791. Ik heb deze mooie, oude steen gevonden op 22/05/11 na een tip van Wim Michiels.

Am Krummen Ast

De oude grens tussen de hertogdommen Luxemburg en Julich kwam vroeger vanuit GP572 naar het zuiden volgens de weg naar Rocherath en boog dan af naar het noordwesten doorheen het kamp van Elsenborn. Op dit  traject hebben ook oude grensstenen gestaan. Deze werden verwijderd en staan nu in het centrum van Elsenborn bij elkaar aan de ingang van het legermuseum Truschbaum.

( foto van 15/02/2014 )

Op 15/02//2014 nog eens ter plaatse Am Krummen Ast geweest en heb deze keer zeer mooie foto`s kunnen maken van deze wonderbaarlijke grenssteen op deze speciale grensstreek.

Truschbaum

Samen met Jos Swinnen heb ik deze stenen eens eerder opgezocht in 2008. Toen was het donker weer en sneeuwde het lichtjes en waren de foto's van slechte kwaliteit.  In maart 2010 ben ik er nog eens langsgereden en heb betere foto's kunnen maken.

Het lijkt hier een beetje op een kerkhof zo.  Het is goed dat men de stenen heeft beschermd tegen het tank- en schietgeweld, maar een grenssteen hoort eigenlijk op een grens te staan.

Aan één kant ziet u de letter J, aan de andere kant de letter L. Sommige stenen hebben duidelijk een nummer. Op één steen kon ik een jaartal van oprichting lezen: 1791.

In het schietterrein van Elsenborn staan nog enkele van deze stenen, maar deze kan men enkel onder begeleiding bezoeken.

GP 637

De grens vervolgt haar weg langs de rand van het bos.

GP 638

Vanaf GP638 maakt de grens een hoek naar het noordoosten, naar beneden, naar een bronnengebied.

GP 639

GP639 staat aan de bron van een riviertje met de naam Breitenbach dat in noordwestelijke richting naar Leykaul stroomt. Wat was het hier drasserig!!!

GP 640

Dan staan er afwisselend grensstenen aan linkse of rechtse zijde van dat riviertje.

GP 641

( foto van 15/02/2014 )

GPn 642

( foto van 22/05/2011 )

GP642 is vreemd genoeg dubbel uitgevoerd.  Hier moet volgens het Verdrag van Versailles alleen aan Belgische zijde een grenssteen staan. Aanvankelijk had ik ook alleen de Belgische steen gevonden.  Het Duitse exemplaar stond toen helemaal verstopt onder metershoog riet.  Ik ontving een anonieme tip dat de steen dubbel uitgevoerd was en dat ik er dus nog eens naar toe moest. Op 22/05/11 heb ik beide exemplaren gefotografeerd. 

( foto van 15/02/2014 )

GP 643

GP 644

GP 645

GP 646

GP 647

Mooie zeldzame bloemen vergezellen GP647.

GP 648

Bij GP648 zijn we aangekomen aan de grote weg van Kalterherberg naar Elsenborn, thv van Leykaul. De grens volgt eventjes niet meer het riviertje Breitenbach maar gaat even naar het westen om een groot stuk grond aan linkse zijde van het riviertje aan Duitsland te laten, waarover meer in het volgende deel.  Ik heb GP648 aanvankelijk niet kunnen vinden maar ik vermoedde dat deze verdwenen was onder het talud van de weg dat hier om veiligheidsredenen een flink stuk hoger ligt dan het landschap.

Ik heb diverse tips gehad over de standplaats van deze grenssteen o.a; van Paléo. Jean Jacques van  http://www.paleo.be  had op 24/06/2010 de grenspaal al eerder gevonden. Hij staat een beetje van de beek af en zoals ik al vermoedde onder het zand van het talud.  ( Knappe vondst van JJ )  Ik had de vangrails beter in het oog moeten houden.  Het nummer voor de " plaats van " staat aangegeven aan de achterkant van de vangrails.

Op 22/05/11 ben ik nog eens ter plaatse geweest voor de zoveelste keer.  Deze plaats heeft bij mij iets speciaals.  Ik kom graag naar hier, een streek met een zeer oude geschiedenis.

Op de vangrails heb ik de aanduiding gevonden en dan zie je al snel het gegraven gat met daarin GP648.

De grenssteen is een speciale. Hij is op de hoeken geciseleerd.  Dit ben ik al meer tegengekomen.

( foto`s van 15/02/2014 )

GP 649

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina